Puhovski: Službenom Beogradu smo svi bagra ustaška, od Plenkovića do vas i mene

Screenshot: N1

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao, među ostalim, optužnicu protiv hrvatskih pilota podignutu u Srbiji. Puhovski smatra da je pilotima trebalo organizirati suđenje u Hrvatskoj te da je velika greška taj, kako ga je nazvao, "obranaški stav - ne damo naše ljude".

"Naravno, država štiti svoje državljane, ali postoji neka granica. Ratni zločin i povreda međunarodnog humanitarnog prava je takva granica, tako da tu treba biti kritičan spram hrvatskih vlasti, što naravno ne niječe činjenicu da je ovo što se događa u Srbiji čista politička igra, a ta je igra postala mogućom zahvaljujući tome što je Hrvatska igrala drugu, takozvanu patriotsku političku igru i onda smo se našli u situaciji koju je, po mom sudu, beogradski odvjetnik vrlo korektno opisao", rekao je Puhovski.

"O pilotima se razmatralo u Haagu"

Dodao je da nije točno da u Haagu nije bilo riječi o događaju za koji Srbija tereti pilote. "Taj je događaj bio razmatran u Haagu, čak sam ja u svojem svjedočenju djelomično govorio o tim stvarima, marginalno, ali jesam i haško je sudište, odnosno tužiteljstvo, zaključilo da to nije jasno vezano uz ponašanje Hrvatske vojske, tako da je to skinuto s dnevnog reda, ali je razmatrano", rekao je Puhovski.

Istaknuo je da to može biti argument vladi, ali da ga se rijetko spominje. "Imate i protuargument - možda su pronađeni novi argumenti. Tu je problem što iz Srbije nisu došli nikakvi materijali u Hrvatsku. Budući da ratni zločin ne zastarijeva, moguće da su pronašli nove dokumente ili argumente.

"Svi smo mi bagra ustaška, od Plenkovića do vas i mene"

U normalnim odnosima događalo bi se da Srbija pošalje Hrvatskoj i traži da pokrene postupak pa ako Hrvatska ne pokrene postupak, onda Srbija po univerzalnoj jurisdikciji ima pravo to činiti, ali oni nisu ništa tražili. Oni imaju jednostavan stav - to je bagra ustaška, a to su svi od Plenkovića do vas i mene, i Pupovca ako treba, od njih ne možete ništa očekivati i, prema tome, nećemo se gnjaviti time da im šaljemo faksove, mailove", rekao je Puhovski.

Komentirao je i najave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će graditi naftovod prema Mađarskoj jer se Hrvatska, kako Vučić tvrdi, pokazala kao nepouzdan partner.

Puhovski komentirao Plenkovićevu izjavu o vanjskim utjecajima: To je stara staljinistička floskula

"Sad su jadne ustaše krivi i za naftovod. To su zaista sulude stvari. Može se raspravljati o tome kad Vučić kaže da je Hrvatska nepouzdan partner, ali kakve to veze ima s ustašama? To je potpuno nejasno. To je jedna stvar koja je nezamislivo glupa. S hrvatske strane se kaže da želimo principijelni stav da nema uvoza iz Rusije, ali Mađarska kao članica EU uvozi iz Rusije i smije uvoziti, a mi to branimo jednoj nečlanici EU. To je tragikomično zamršeno pitanje i zavrzlama u Bruxellesu jer se ne mogu dogovoriti kako izaći na kraj s Orbanom, a nakon promjena u Italiji će se još teže o tome moći odlučivati", rekao je Puhovski.

Politički je analitičar komentirao i izjavu premijera Plenkovića o vanjskim utjecajima koji orkestriraju poteze oporbe. "Stvar je prešla granice s tom idejom vanjskog i unutrašnjeg neprijatelja, to je stara staljinistička floskula. Jednostavna racionalna argumentacija glasi ovako - Rusija u ovom trenutku jedva ima snage održati vlastiti režim.

Ideja da bi se bavila promjenom režima bilo gdje u svijetu, a posebice u Hrvatskoj, besmislena je. Ja ne vidim nikakvog argumenta da se oporbi pripisuje da su vanjski plaćenici", rekao je Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.