Prosvjednici u Iranu slavili ispadanje svoje reprezentacije s SP-a, jedan ubijen

Foto: Twitter

PROTUVLADINI prosvjednici su sinoć na ulicama iranskih gradova slavili eliminaciju iranske nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Snage sigurnosti su tijekom prosvjeda ubile jednu osobu na sjeveru zemlje. Aktivisti su objavili kako je riječ o Mehranu Samaku, koji je upucan u glavu nakon što je zatrubio svojim automobilom. 

Društvenim mrežama su se proširile brojne snimke iz drugih gradova koje pokazuju mnoštvo kako slavi i pleše na ulicama. Mnogi Iranci su odbili navijati za svoj nogometni tim u Kataru smatrajući da predstavlja vladajući režim. Mediji povezani s državom su za poraz optužili neprijateljske sile unutar i izvan Irana koje su stvarale pritisak na igrače. 

Podsjetimo, iranski reprezentativci nisu pjevali nacionalnu himnu prije svoje prve utakmice protiv Engleske kako bi izrazili solidarnost s prosvjednicima. Ipak, himnu su pjevali na drugoj utakmici protiv Walesa i na jučerašnjoj utakmici protiv SAD-a, piše BBC.

Prosvjedi traju već 10 tjedana

Dio prosvjednika je takav potez reprezentativaca protumačio kao izdaju, iako postoje izvješća koja govore da su iranske vlasti pritisnule nogometaše. Nemiri u Iranu traju već deset tjedana, a uzrokovala ih je nerazjašnjena smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru. 

22-godišnjakinju je uhitila policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja strogih pravila o odijevanju žena. Vlasti su prosvjede pokušale nasilno ugušiti. Neprofitna organizacija Iran Human Rights tvrdi da je tijekom prosvjeda ubijeno najmanje 448 ljudi, uključujući 60 djece. 

Organizacija tvrdi da je 27-godišnji Samak ubijen nakon što je zatrubio u svom automobilu u gradu Bandar Anzali na Kaspijskom jezeru kako bi proslavio poraz iranske nogometne reprezentacije. Iranske snage sigurnosti su do sad nijekale ubojstva mirnih prosvjednika. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.