Prošla optužnica: Suđenje Jeriću i ostalima iz Alpe Jadran Banke

LUKA JERIĆ, neimenovani vlasnik splitskog hotela President, ipak će na suđenje zbog makinacija u propaloj Alpe Jadran Banci. Vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je prigovore na optužnicu, tako da će se slučajem sad pozabaviti sudac Vlado Živaljić, inače bivši Uskokov tužitelj.

Vodila se velika pravna bitka između tužilaštva i obrane optuženih, a ni sud nije imao lagan posao.  Sjednica Vijeća održana je još prije dva mjeseca, a odluka je donijeta tek ovaj tjedan nakon brojnih konzultacija.

DAB i Ministarstvo financija pokrili 50 milijuna kuna štete

Jerić, predsjednik Nadzornog odbora banke i Pero Perišić, predsjednik Uprave, optuženi su za isplaćivanje neosnovane dobiti te da su dionice banke nezakonito kupovali iz imovine banke, a novac izvlačili plaćanjem fiktivnih računa. Jerića terete za deset kaznenih djela, Perišića za pet. Optuženo je još sedam osoba, uključujući i bivšeg direktora HRT-ovog centra Marka Bitangu, kojem je kredit za stan u Zagrebu otplaćivan sredstvima banke.

Kako je Jerićeva banka propala, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka isplatila je 28,5 milijuna kuna za osiguranu štednju građana, dok je Ministarstvo financija isplatilo još  2,65 milijuna eura za državna jamstva isplaćena za kredite koje je Alpe Jadran Banci odobrila Europska banka za obnovu i razvoj.

Ured u hotelu s kojim nema nikakve veze?!

Jerić se nije predao. Umjesto propale banke, u istom prostoru na atraktivnoj lokaciji u središtu Splita napravio je luksuzni hotel President. Sad u Solinu gradi još jedan, a uokolo se žali kako su mu sve uzeli.

Tužilaštvo je zatražilo privremenu mjeru blokiranja imovine i računa, no Jerić je spretan pa sredstva miče prije no što mu stanu za vrat. Ide toliko daleko pa tvrdi da nema nikakve veze s hotelima President, pa ipak u splitskom mu se nalazi ured. Zvali smo ga, ali nije bio raspoložen za razgovor.

Inače, protiv njega i supruge Orgine te Perišića i još nekoliko suradnika iz banke vodi se i istražni postupak za izvlačenje sredstava iz banke i preoblikovanje u hotel. Ukupna šteta u oba postupka cijeni se na 65 milijuna kuna. Istragu uvelike otežava narušeno Jerićevo zdravlje.

Krivotvorenja pala u zastaru

Optužnica za Alpe Jadran Banku dignuta je još potkraj 2006. godine. No, sud ju je vratio na doradu jer se tužiteljstvo pozvalo na vještačenje Ante Blaževića, napravljeno mimo istražnog postupka. Vještačenje Ekonomskog instituta u Zagrebu iz istrage išlo je, naime, u prilog Jeriću i nije pružalo upotrebljiv okvir za nastavak postupka. Optužnica je ipak prošla nakon dorade, jer se tužilaštvo pozvalo i na druge dokaze u spisu, između ostalih i zapisnik o kontroli poslovanja HNB-a. 

A Upravo Hrvatsku narodnu banku Jerić drži odgovornom za propast njegove banke, i to mu je temelj obrane. Nekoliko kaznenih djela krivotvorenja palo je u zastaru, jer je prošlo više od 10 godina nakon što su počinjena, no i dalje je aktivan "glavni dio" predmeta koji se odnosi na zloporabe. Usto, po hrvatskim sudovima vodi se još čitav niz postupaka zbog propale Jerićeve banke i dugova koji su za njim ostali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.