Proširio se požar kod Dubrovnika, eksplodiraju mine. Objavljena dramatična snimka

Foto: Viber/Radari - kontrole Dubrovačka županija

U Župi dubrovačkoj na jugu Hrvatske bukti požar koji se popodne i večeras jako proširio uz pomoć snažnog vjetra. Vatrogasci se bore s požarom, no vatra je u ovim trenucima potpuno van kontrole i situacija je neizvjesna. Taj su požar jutros gasila tri kanadera  a u popodnevnim satima vjetar je rasplamsao vatru, a kanaderi upravo zbog tog vjetra više nisu mogli sudjelovati u gašenju. 

Snažno širenje požara otvorenog prostora prouzročilo je jako orkansko jugo, a na terenu je prema najnovijim informacijama od večeras oko 150 vatrogasaca. Požar je zahvatio Plat i Soline, a vatre je bilo i iznad Brašine. Prema informacijama Župljana zahvaćeno je i Postranje, Buići te Malaštica, a vjetar nosi vatru i dalje. Na Petrači je oko 18 sati evakuirano i nekoliko kuća.

S požarom u Župi dubrovačkoj pojavili su se i dodatni problemi. Naime, detoniraju se ostaci mina iz Domovinskog rata na brdu iznad Petrače, javlja dulist.

Objavljena je dramatična snimka požara koji se nezaustavljivo širi. 

Župa Dubrovačka, Plat

Posted by Vatrogasci - 193 on Tuesday, July 25, 2023

"Stanje nije dobro, izvjesno je da će vatra doći do kuća"

"Stanje na terenu nije dobro. Nakon sinoćnje borbe i svega dobrog što smo napravili, jaki vjetar tijekom cijelog dana i ekstremno jak vjetar tijekom popodneva sve je digao ponovno u zrak. Opet imamo požar, možda teži i zahtjevniji. Trenutno ne prijeti kućama, ali je jako izvjesno da će se to dogoditi", rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar je već bio prešao u BiH, pa se opet vratio, Simović je osobno prelazio granicu kako bi provjerio kakvo je stanje.

"Požar je prešao pa se vratio, proširio se jako. Dodatne vatrogasne snage dolaze, pozvali smo dodatne autocisterne, dolaze ljudi iz cijele županije. Trebamo postaviti obranu kuća", rekao je zapovjednik.

Župa dubrovačka je turističko mjesto, puno je stambenih objekata, mala općina, ali je puno ljudi, rekao je Simović te dodao kako su u kontaktu i s kapetanom kanadera koji trenutačno ne mogu gasiti zbog jakog vjetra.

"Nemoguće im je letjeti, tu su s nama i njima je žao, ali ne mogu pomoći zbog jakog vjetra i jakih turbulencija", rekao je Simović.

"Ako krene na buru, imat ćemo stvarno velikih problema"

Zapovjednik dubrovačko-neretvanskih vatrogasaca gostovao je i u Dnevniku HRT-a.

"Orkanski vjetar u popodnevnim satima poremetio nam je sve što smo radili, sve je doslovce pošlo nizbrdo. Tako da imamo dvije fronte, istočnu i zapadnu koje se jako brzo šire i koje nam stvaraju velike probleme", naveo je Simović te dodao da je nužna žurba s obzirom na to da je Župa mala površinom, ima veliku naseljenost te je turistički razvijena. 

"Puše jugo, pa bura i stalno ga miješa. Ako krene na buru, imat ćemo stvarno velikih problema. Stvari su za sada takve da ga ipak drži malo uviše, ali kuće su sve blizu i postoji određena opasnost, tako da moramo biti odgovorni", rekao je. 

Zapovjednik je bio i na Novoj TV

"Noć nosi rad. Došle su nam friške snage. Gledat ćemo ga što više zaustaviti od kuća. Puno toga ovisi o vjetru – kazao je. Spomenuo je i istočnu stranu požara, poviše Plata. Požar je na tom dijelu zaprijetio kućama, ali uspješno je zasad zaustavljen. No i dalje prijeti", rekao je i dodao da je vatrena fronta složena i opasna te da se požar malo proširio prema konavoskim brdima.

O požaru kod Dubrovnika oglasila se večeras i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Hrvatska vatrogasna zajednica: Radi se o velikoj fronti gašenja, poslane su intervencijske vatrogasne postrojbe

Kako navode, orkansko jugo koje puše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župa dubrovačka Plat. Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, a dva Canadaira koja su se nalazila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućena su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad.

Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik te je na terenu ukupno oko 130 vatrogasaca.

"U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Požar kod Trogira pod kontrolom, gasila ga tri Airtractora

U poslijepodnevnim satima planuo je požar u Segetu kraj Trogira. Na terenu su 3 vatrogasna društva - Trogir, Kaštela i Split. Gašenju nikako ne pomaže jak vjetar.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, u gašenju požara u Segetu Gornjem kod Labinštice u Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjeluju i tri Airtractora.

Požar u Segetu Gornjem kod Trogira, koji je buknuo u utorak u poslijepodnevnim satima, gasi 60-ak vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila, uz potporu tri protupožarna zrakoplova, doznaje se od trogirskih vatrogasaca.

"Radi se o nenaseljenom području na kojem ima vikendica, ali im vatrena stihija ne prijeti", rekao je Hini zapovjednik vatrogasne operativne zone Trogir Marin Buble.

Požar je izbio oko 16:30. Vatrogasci su brzom intervencijom uspjeli smanjiti njegov intenzitet. Zasad još nije poznato kolika je vatrom zahvaćena površina.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednica kažu kako je taj požar koji je u popodnevnim satima izbio na području Seget Gornji - Labinštica u Splitsko-dalmatinskoj županiji pod kontrolom vatrogasaca.

Najnovije informacije pratite od ranih jutarnjih sati na Indexu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.