Propada plan EU o preseljenju 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije

Foto: 123rf

PLAN EU o preseljenju 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije u ostale zemlje članice propada zbog nedostatka političke volje da se pomogne ljudima koji riskiraju živote da bi došli do Europe, piše Independent.

Europski povjerenik za migrante, Dimitris Avramopoulos, govori kako se razmišlja o pravnim sankcijama za zemlje koje su prekršile "svoje obveze".

"Presljenje ovih ljudi je vitalno za uspjeh naše migracijske politike koja se temelji na solidarnosti i odgovornosti" rekao je Avramopoulos u Europskom Parlamentu u utorak.

Stanje u kampovima se pogoršava

Više od 18.400 migranata dosad je iz prenapučenih kampova trebalo biti preseljeno. Njih 12.500 iz Grčke i oko 4.000 iz Italije još uvijek nisu preseljeni u skladu propisima, iako se smatra da su ispunili uvjete koje je predložio UN.

U rujnu 2015. godine zemlje članice EU obvezale su se da će u roku dvije godine preseliti 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije. Kasnije je taj broj smanjen na 98.000 jer nisu uspijevali pronaći toliko osoba koje ispunjavaju uvjete za preseljenje.

Kako sada stvari stoje, do roka koji ističe u rujnu, bit će preseljeno manje od 40.000 izbjeglica. Tražitelji azila i dalje će biti zatočeni u kampovima u kojima raste broj samoubojstava, silovanja, zlostavljanja i prostitucije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.