Promjene u GONG-u: Kesić nova čelnica, Kregar dao ostavku

GONG, nestranačka udruga građana koja je osnovana prije dvanaest godina radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima, objavila je danas promjene na čelu te organizacije pa će tako dužnost predsjednice Vijeća obnašati Vesna Kesić.

Pernar izvršna direktorica Vijeća

Tako su u vijeće GONG-a i Izvršni odbor GONG-a izabrani Dragan Bagić, asistent na Filozofskom fakultetu, Jelena Berković, novinarka i urednica na Radiju 101, Suzana Jašić, jedna od utemeljitelja GONG-a i civilna aktivistkinja, Vesna Kesić, novinarka, feministkinja i civilna aktivistkinja, Marina Škrabalo, poduzetnica, konzultantica i civilna aktivistkinja te Marijana Grbeša, Zdravko Petak i Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti.

Vijeće je u Izvršni odbor, tijelo koje upravlja Udrugom na operativnoj razini, imenovalo iskusne i poznate GONG-ovce kao što je Sandra Pernar koja je izabrana za izvršnu direktoricu, Dragan Zelić, zamjenik izvršne direktorice, te Vanja Škorić, pravnu savjetnica, kao članica. No, svakako najveća novina je što je GONG ostao bez Josipa Kregara koji je dao ostavku na funkciju člana Vijeća GONG-a nakon odluke o kandidiranju na lokalnim izborima.

Davat ću na uvid troškove kampanje

"Svatko tko se zalaže za jasne kriterije i demokratizaciju zalaže se i za slobodne i poštene izbore. Takvim ljudima je mjesto u GONG-u. Međutim Gong je neutralna, slobodna i nezavisna udruga. Ona se ne zalaže za neki osobni program ili za ideologiju ili stranku. Radio sam s njihovim predstavnicima osobito na pitanjima financiranja političkih stranaka i kampanja. Dijelim osjećaj kritike prema postojećim rješenjima. No, činjenicom da sam kandidat na izborima naši se putovi razilaze", objasnio je Kregar za Index razloge zašto je podnio ostavku na mjesto u GONG-u.

Kako kaže, onog trenutka kada se počeo natjecati za povjerenje građanki i građana Grada Zagreba, time je završen angažman u GONG-u.

"Rado ću im dati na uvid sve troškove i prihode kampanje. Neka to učine i drugi. Mnogo puta sam rekao da kandidati imaju obvezu sami, bez poziva i prinude, odnosno bez zakonske obveze, učiniti ono što je dobro za povratak povjerenja građana u demokraciju: potpuna transparentnost kampanje te poticanje i pozivanje građana na izbore. Ako u politički život ne uvedemo praksu da se kandidati odlikuju i preuzimanjem etičkih obveza, tada se izbori pretvaraju u ornament i kulisu. Ono što trebamo su promjene i demokratske reforme", kazao je Kregar o budućoj "suradnji" s GONG-om.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.