Problem s ruskim vojnim satelitom: Meridian-2 leti krivom putanjom

USPJEŠNO lansiranje ruskog vojnog telekomunikacijskog satelita Meridian-2, koje je izvršeno u petak, čini se ipak nije tako uspješno. Službena, kratka izjava glasnogovornika ruskih svemirskih vojnih snaga, Alekseja Zolotukhina, tijekom jučerašnjeg dana glasila je: "Raketom Sojuz-2 s raketodroma Plesetsk u Zemljinu orbitu uspješno je postavljen vojni telekomunikacijski satelit klase Meridian".

Lansiranje je započelo petak u 22.53 prema našem vremenu, a već subotu ujutro u 3.27 satelit je uspostavio kontakt s kontrolorima na zemlji. To je drugi po redu iz prilično kontroverzne klase telekomunikacijskih (čitaj - špijunskih) satelita, koji nasljeđuju poznatu raniju klasu pod nazivom Molonia.

Planirana orbita ovog satelita je izdužena elipsa karakteristika 1.009x39.819km, što omogućava da se satelit oko Zemlje okrene jednom svakih dvanaestak sati.

No, neovisni opažači pa i vojni radari zapadne vojne alijanse primijetili su anomalije u putanji letjelice. Radarskom analizom je utvrđeno kako se satelit nalazi na znatno nižoj putanji (275x36.473km) od planirane. Ovakva putanja doduše omogućava Meridianu-2 obavljanje skoro svih planiranih zadaća, no istovremeno i znatno reduciran radni vijek. Letjelica se nalazi prenisko te će ubrzo izgubiti visinu, a tada slijedi njezina (neplanirano uranjena) dezintegracija u atmosferi.

Uzrok tomu najvjerojatnije je greška u funkcioniranju zadnjeg raketnog stupnja (Fregat) koji je radio manje od planiranog vremena te nije podignuo satelit prema očekivanjima.

Inače, problema je bilo i s prethodnikom. Lansiranje Meridiana-1 je nekoliko puta odgađano krajem 2006. godine zbog problema s raketom. Čak je i tadašnji premijer Putin bio tome svjedok. Prisustvo premijera na lansiranju jednog "običnog" satelita jasno upućuje na njihovu važnu ulogu. Naposljetku, lansiranje je uspješno obavljeno i letjelica je odradila svoj posao.

Marino Tumpić/M111
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.