Priština nudi Srbima autonomiju za sjever Kosova

VLADA Kosova spremna je u razgovorima s Beogradom doći do rješenja za Srbe na sjeveru Kosova, a jedna od opcija je i specijalni status "u okviru kosovskih granica", kazao je to za Blic politički savjetnik kosovskog premijera Hashima Taqija Djukadjin Gorani.

Vlada Srbije nije ni prihvatila ni odbila prijedlog i smatra da pregovori o Kosovu mogu početi tek nakon rasprave u Generalnoj skupštini UN-a, kažu za list izvori u državnom vrhu Srbije.

Gorani inzistira na poznatom stavu da "srpska zajednica na sjeveru Kosova mora prihvatiti realnost i shvatiti da se problemi rješavaju putem dogovora i pregovora u okvirima i granicama države". 

"Vlada je spremna da putem dogovora dođemo do optimalnog rješenja. Ključ je unutar srpske zajednice. Nije do nas ni na nama da utvrđujemo granice. One su plod dogovora na međunarodnom nivou", kaže Gorani.

Utješna nagrada

Alo piše kako su Europska unija i SAD, nakon porazne odluke Međunarodnog suda pravde koja je jednostrano otcjepljenje Kosova proglasilo legitimnim, za Srbiju pripremile utješnu nagradu.

To je jučer, dodaju, najavio i američki veleposlanik u Prištini Christopher Dell koji je kazao kako bi sjeverni dio Kosova mogao dobiti regionalni aranžman sličan Južnom Tirolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.