Primorsko-goranski savez: Izborne jedinice treba napraviti po županijama

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PRIMORSKO-GORANSKI savez (PGS) predlaže izborne jedinice u Hrvatskoj po granicama županija, a broj mandata u svakoj od njih bio bi proporcionalan broju stanovnika, rečeno je danas na konferenciji za novinstvo.

Prema prijedlogu PGS-a, bila bi 21 izborna jedinica, u Ličko-senjskoj županiji birao bi se jedan saborski zastupnik, u Splitsko-dalmatinskoj županiji biralo bi se 13 zastupnika te 24 zastupnika u Gradu Zagrebu.

Predsjednik te političke stranke Darijo Vasilić rekao je kako predlažu i da se smanji broj zastupnika u saboru s dosadašnjeg 151 na 131, od kojih bi se 120 biralo po izbornim jedinicama te 11 s listi za nacionalne manjine i dijasporu, prema ustavnim odredbama.

"To bi ukinulo diskriminaciju građana Primorsko-goranske županije"

Istaknuo je da bi se tako ukinula diskriminacija građana Primorsko-goranske županije, koja je jedina, uz Grad Zagreb, podijeljena u više izbornih jedinica. Podjela te županije u dvije izborne jedinice posebno utječe na rezultate regionalnih stranaka, kao što je PGS, rekao je.

Ustvrdio je da su gotovo svi državni sustavi, od zdravstva, školstva do policije, podijeljeni po županijama, osim izbornog sustava. Podjela na izborne jedinice po županijama je najpravedniji izborni sustav i potpuno je u skladu s Ustavom, zaključio je predsjednik PGS-a. 

Najavio je slanje prijedloga u saborsku proceduru, ocjenjujući kako su slabi izgledi da ga se prihvati. "On ne odgovara velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, ali mi smo željeli sudjelovati u utvrđivanju novog modela izbora", rekao je Vasilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.