Prije deset godina poludjeli hrvatski general krenuo je u ubilački pohod

Foto: FaH

PROŠLO je deset godina otkako je višestruki poludjeli ubojica, bivši general Ivan Korade, ubio rafalom iz automatske puške Marija Kusanića, karlovačkog policajca koji je bio dio policijskog tima zaduženog za hvatanje Korade. 
 
Na tada 32-godišnjeg Kusanića Korade je pucao nakon što se s nekolicinom policajaca uputio prema vikendici u Zagorju u kojoj je Korade proveo svoje posljednje trenutke prije nego što si je pucao u glavu i ubio se. Teško ranjenog Kusanića nakon nekoliko minuta preuzela je služba hitne medicinske pomoći kako bi ga prevezla u bolnicu, međutim ozljede su bile preteške te je preminuo na putu do bolnice.
 
Iza Kusanića je ostala tada trudna supruga koja je sredinom prosinca 2008. godine rodila zdravog dječačića. Dok je bio na zadatku potjere za Koradom, Kusanić nije ni znao da mu je supruga trudna. 
 
Ubojstvo policajca posljednji čin u ubilačkom pohodu bivšeg generala
 
Kusanićeva smrt i Koradino samoubojstvo bili su zadnji krvavi čin u ubilačkom pohodu bivšeg generala. Ivan Korade je u noći s 26. na 27. ožujka, nakon što je ubio bivšeg suborca i prijatelja 36-godišnjeg Davora Petriša, hicima iz pištolja usmrtio 16-godišnjeg Gorana Hudića, njegovu baku 62-godišnju Ceciliju Hudić te 64-godišnjeg Franju Kosa. Lakše je ranio 59-godišnjeg Vladu Knoka, a bio je osumnjičen i za otmicu.
 
Zločini su otkriveni 27. ožujka rano ujutro kada je Korade već bio u bijegu i nedostupan policiji. Potraga i potjera za njim je trajala osam dana, a završena je nakon što je policija otkrila vikendicu s razbijenim staklom na jednom prozoru.
 
Policajac je bio teško ranjen unatoč zaštitnom prsluku
 
Skupina policajaca među kojima je bio i Kusanić uputila se prema objektu. Korade ih je primijetio i prvi je zapucao te nažalost pogodio Kusanića teško ga ranivši unatoč tome što je nosio zaštitni prsluk.
 
Došlo je do kraćeg puškaranja koje je završeno Koradinim samoubojstvom. U vikendici je pored mrtvog Korade pronađen pištolj, tri ručne bombe, puška, nešto hrane i vina.
 
"Drska, arogantna osoba, sklona alkoholu i spremna na sve"
 
Tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko kazao je kako je slučaj službeno započeo nakon što je policiji dojavljena otmica Zlate Rabuzin. Prvi osumnjičenik bio je Davor Petriš, kojeg je policija ubrzo pronašla ubijenog u njegovoj vikendici. Tada je započela potraga za generalom Koradom.
 
Benko je ispričao i kako je svaki novi trag na koji je policija naišla sužavao krug sumnjivaca i upućivao upravo na generala. "U Koradinom psihološkom profilu stoji da je riječ o drskoj, arogantnoj osobi, sklonoj alkoholu, koja pod utjecajem alkohola uopće ne može kontrolirati svoje ponašanje bez obzira na to o kome se radi. Navedeno je bilo da je ta osoba spremna na sve", kazao je Benko.
 
Dodao je kako je policija bila sigurna da će se sukobiti s generalom jer je sve ukazivalo na to da Korade ne planira mirnu predaju. "Bili smo uvjereni u to. Kada smo na očevidu vidjeli na koji su način počinjena ubojstva, bili smo sigurni da će počinitelj pružati otpor, da je dobro naoružan i vrlo vješt u rukovanju s oružjem", pojasnio je.
 
Kusanića je ubio s dva metka
 
Prema nalazima obdukcije provedene nad tijelom karlovačkog policajca Marija Kusanića, odmetnuti umirovljeni general Ivan Korade policajca je ubio s dva metka ispaljena iz automatske puške.
 
Prvi je metak Kusanića pogodio u lijevo rame pri čemu je puščano zrno ostalo u lijevoj lopatici. Drugi metak nesretnog je policajca pogodio u stražnju unutarnju stranu desne natkoljenice, a izašao je na vanjskoj strani desne noge.
 
U trenutku kada je Korade počeo pucati Kusanić je bio u hodu, a prozor kuće iz koje je Korade pucao na njega nalazio mu se s lijeve strane.
 
Umirovljeni general cijenjen i omražen istovremeno
 
Umirovljeni general Ivan Korade tijekom rata je obnašao dužnost zapovjednika VII. gardijske brigade Puma, a u hrvatskoj je javnosti posebno poznat po tome što je tijekom operacije Oluja među prvima ušao u Knin gdje je na tamošnjoj tvrđavi izvjesio hrvatsku zastavu.
 
Zbog svojih ratnih zasluga bio je iznimno cijenjen među suborcima iz brigade kao i među kolegama iz generalskog zbora, no bio je poznat i po nasilništvu do kojeg je redovito dolazilo kada je bio pijan.
 
U kolovozu 2007. godine sudjelovao je u incidentu koji se dogodio u jednom varaždinskom kafiću u koji je upao naoružan pištoljem. Na sreću tada je izbjegnut mogući pokolj, no general je tada pretučen te je zadobio lomove čeljusti i nosne i jagodične kosti.
 
Obitelj ostavio u dugovima
 
Prijatelji Ivana Korade, načelnik općine Novi Golubovec Boris Tušek i suborac Gašpar Šumiga, prije deset godina rekli su kako je general ostavio svoju obitelj u dugovima. 
 
Udovica peterostrukog ubojice, pokojnog umirovljenog generala Ivana Korade, hospitalizirana je 2009. godine u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Psihičko stanje Ljiljane Korade pogoršavalo se nakon učestalih ispada njezinog 20-godišnjeg sina Maria Koradea, koji je zbog nasilničkog ponašanja, između ostaloga, i prema nevjenčanoj supruzi i majci njegova djeteta proveo u zatvoru u Remetincu 50 dana.
 
Sin bivšeg generala, Mario Korade, 2016. je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na dvije godine i dva mjeseca zatvora na temelju dvije objedinjene optužnice, zbog protupravnog oduzimanja slobode i nanošenja teških tjelesnih ozljeda u prvom slučaju te iznude u drugom slučaju.
 
Oduzeta mu odlikovanja
 
16. travnja 2008. godine, dva tjedna nakon ubilačkog pohoda bivšeg generala Ivana Korade, oduzeta su mu odlikovanja koja je dobio za sudjelovanje i zasluge tijekom Domovinskog rata. Odluku je potpisao hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, a na snagu je stupila 28. travnja iste godine, nakon objave u Narodnim novinama. 
 
Oduzeta su mu sljedeća odlikovanja: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.