Prijatelji i rodbina oprostili se od "plavog anđela" Ivana Grbavca

NA GROBLJU na Markovom polju danas je pokopan 24-godišnji policajac Ivan Grbavac, žrtva bezumne pljačke RBA u Sesvetama.

Uz rodbinu i prijatelje, na pogrebu su bili i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber te mnogi policajci koji su ispalili i počasnu paljbu u čast svoga prerano preminulog kolege. Njegovi prijatelji na grobu su položili bijele ruže s porukama, a vojni ordinarij Juraj Jezerinac na groblju je rekao kako je jedini način da se preveniraju ovakvi događaji odgoj. Shrvana majka Zora u jednom trenutku je viknula: "Dijete moje, anđele moj".

"Policija će s ponosom pamtiti svog plavog anđela"

Vladimir Faber tijekom komemoracije za ubijenog 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca na Policijskoj akademiji, drhtavim se glasom obratio okupljenima i kazao da će policija s ponosom pamtiti svog plavog anđela.

Ubijeni mladi policajac posthumno je odlikovan  i redom Frana Krsta Frankopana i Petra Zrinskog za hrabrost i požrtvovnost, a odlikovanje je njegovoj obitelji predao predsjednik države Stjepan Mesić. Faber je istaknuo kako je pucanj na policajca pucanj i u pravnu državu, a od mladog ubijenog junaka oprostili su se i visoki dužnosnici MUP-a, Tomislav Karamarko, Marijan Benko, Dubravko Novak i Krunoslav Borovec.

"Braća po oružju"

"Mi smo svi jedna velika obitelj. Svi članovi te obitelji se možda međusobno ne poznaju, ali smo ipak braća po oružju. Ivan je umro hrabro, braneći svoju državu", rekao je Faber koji je govor završio pozdravom "naš plavi anđele, s ponosom ćemo te se sjećati".

"Osjećamo snagu tvojih snova koji sada postaju i naši snovi, naša obaveza. Smrt mladog policajca je zapovijed i nalog MUP-u da još odlučnije brani ljudski život. Sijači tame i proljevatelji krvi nedužnih ljudi neće tako olako prolaziti", kazao je ministar policije Tomislav Karamarko, koji je govor držao gotovo kroz suze i naglasio kako bi "sudbina bila lijepa da nikad nije morao izgovoriti ove riječi". Podsjetimo, policajca Ivana Grbavca 5. svibnja u oružanoj pljački banke ubio je Kazimir Dužnović.

Sirene u njegovu čast oglasile se u 15 sati

Sindikat policije pozvao je danas sve policajce da odaju počast mladom kolegi koji je poginuo na svom prvom zadatku, na način da u 15 sati upale sirene. To je ujedno bilo i upozorenje na uvjete u kojima rade policajci i poziv na njihovu veću zaštitu.

"Sprječavajući razbojništvo u poslovnici banke u Sesvetama jučer je život izgubio naš mladi kolega Ivan Grbavac, a četvorica policijskih službenika su ranjena. Sve nas je zaprepastio Ivanov iznenadan i prerani odlazak u najljepšim godinama njegove mladosti i na samim počecima obavljanja odgovornog policijskog posla.

Zastrašujuće je da Ivan više nije među nama, da još jedan naš kolega u ovim trenucima vodi svoju najtežu bitku, da trojica kolega, bez obzira na fizički oporavak, u mislima iznova proživljavaju nemilu tragediju, da je svaki detalj koji je prethodio ovom događaju okrutan u svojoj biti. Te nas činjenice na najgori mogući način podsjećaju koliko je policijski posao težak, zahtjevan i nepredvidiv. Upravo iz tih razloga nećemo odustati u svojoj čvrstoj namjeri da svima neprekidno ukazujemo koliko su naši kolege požrtvovni i plemenita srca. Nastavit ćemo ih odlučno štititi od surovih i nepredvidivih okolnosti s kojima se mogu svakodnevno susresti obavljajući svoj opasan, neizvjestan, policijski posao", naveo je MUP na svojim stranicama.

Certin se oporavlja

Liječnici KB-a Dubrava i dalje intenzivno brinu za 33-godišnjeg Jadranka Certina, najteže ranjenog od četvorice policajca u kojega je Dužnović pogodio sa sedam metaka. Jučer mu se stanje popravilo - došao svijesti i počeo govoriti. Ostali ranjeni policajci dobro se oporavljaju. Ubojici je istražni sudac odredio pritvor. Dužnović se branio šutnjom, a policiji je navodno rekao da je opalio "slučajno" te da su ga policajci u Heinzelovoj tukli i slomili mu nos.

C.D.
Foto: Dragan Matić/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.