Pričali smo s Bandićevim suradnicima, svi tvrde da neće u utrku za predsjednika

Foto: FaH

"NE VJERUJEM! Milan Bandić bi bio odmah doživotni gradonačelnik Zagreba da može. Njega ništa drugo ne zanima osim da bude na čelu Zagreba", dio je komentara najbližih Bandićevih suradnika i prijatelja koji nisu uvjereni da bi najava Nacionala, o ostavci Bandića na čelu Zagreba zbog predsjedničke kandidature, mogla biti istinita. Razgovarali smo s više osoba iz uskog Bandićeva kruga, a gotovo svi u nevjerici komentiraju odlazak Bandića na Pantovčak.

To je patka!

"To je teška patka i samo se želi napakostiti Bandiću", mišljenja je drugi sugovornik. Naime, uvjeravaju nas kako je Bandić mogao do sada više puta ući u sabor, a to može i sada, bez obzira na predsjedničku kandidaturu ili ne. Za njih nije izgledno da bi Bandić zbog toga mogao odustao od mjesta gradonačelnika. Uostalom, Bandić je do sada svaki put odbio mogućnost biti zastupnik te se baviti nacionalnom politikom. 

Podsjećaju nas kako se Bandić 2002. godine morao povući s mjesta gradonačelnika, a nakon što je prouzrokovao prometnu nezgodu pod utjecajem alkohola, odbio se povući u sabor. Ostao je u gradu Zagrebu gdje je formalnu vlast prepustio Vlasti Pavić te se vratio 2005. godine. Događaji iz 2009. godine kada je Bandić ušao u predsjedničku kampanju bili su nešto sasvim drugačije nego danas, uvjeravaju nas. Bilo je to vrijeme kada je Bandić izlazio iz SDP-a te je bio primoran pokazati političku snagu. 

2009. godine je bila druga situacija

"Bandić je tada bio vrlo jak te se pobjeda činila vrlo izgledna, no tada smo naučili da bez jake stranačke infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj ne možete pobijediti na nacionalnim izborima. To je bila lekcija koju smo naučili", kaže dugogodišnji Bandićev suradnik koji također vjeruje da je Bandićeva želja da zauvijek ostane na čelu Zagreba. 

"Ritam predsjednika nije ritam koji odgovara Milanu Bandiću. On bez najmanje 20 obaveza dnevno ne može funkcionirati", kaže jedan od Bandićevih najprisnijih kolega. 

Podsjetimo, Nacional je objavio, tvrdeći da im je to potvrdio visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a, kako će Bandić dati ostavku na mjesto gradonačelnika te će se kandidirati za predsjednika, a sve opcije oko toga su dugo razrađivane. Krajnji cilj je da Bandiću ostane dostatan utjecaj da mu osigura mir oko eventualnog postupanja Državnog odvjetništva i policije. Nacionalov izvor tvrdi kako je Bandić pred sve većim pritiskom zbog spornih izmjena GUP-a, a i zbog projekta Zagreb na Savi s ulagačima iz Dubaija.

Bandić spominjao nasljednicu još prije godinu dana 

Sam Bandić više je puta u javnosti davao neodređene izjave, a posljednji val špekulacija pokrenula je njegova izjava kako će nešto važno najaviti krajem rujna. Podsjetimo da je još u razgovoru za tjednik Globus u svibnju prošle godine otvorio mogućnost predsjedničke kandidature o kojoj sasvim sigurno razmišlja. 

"Ako se kandidiram, bit će bitka za svaki glas. Ako se ne kandidiram, neće biti predsjednika bez podrške Milana Bandića. Ja ću uvijek raditi ono što od mene traže ljudi. Spreman sam prihvatiti svaku funkciju koju mi građani RH dodijele na poštenim izborima bilo kakve razine", rekao je tada Bandić govoreći o sebi u trećem licu. Tada je najavio kako nije isključeno da nakon 18 godina na čelu Zagreba preda "štap nekoj dami da ona to radi, a da se Bandić malo skloni u stranu". 

USKOK-ov višestruki optuženik kontrolira vladu u saboru

Bandić isto tako s 12 zastupničkih prebjega kontrolira rad Plenkovićeve vlade u saboru, a bez suglasnosti zagrebačkog gradonačelnika upitna je i HDZ-ova većina u parlamentu. S druge strane Bandić je višestruki USKOK-ov optuženik s nekoliko sudskih procesa u Aferi Agram koja se pravosudno oteže još od 2014. godine kada je bio uhićen. Sada su najavljene i nove istrage protiv Bandića, a ponovno zbog izmjena prostorno-planske dokumentacije samo novijeg datuma.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.