Prevoditelj u uredu za azil u Njemačkoj za 500 eura mita davao lažne informacije o azilantima

Hina/EPA

SKANDAL oko nepravilnosti prilikom obrade zahtjeva za azil u bremenskoj podružnici Ureda za migrante i izbjeglice (BAMF) dobio je nove elemente. Prema podacima Općinskog suda u Bremenu jedan je prevoditelj primao novac kako bi davao lažne podatke o podnositelju zahtjeva za azil.

"Jedan prevoditelj je primao po 500 eura kako bi tijekom simultanog prijevoda prilikom ispitivanja o opravdanosti zahtjeva za azil iznosio lažne podatke koji se posebice odnose na identitet podnositelja i vrijeme njegova ulaska u Njemačku", proizlazi iz spisa Općinskog suda u Bremenu, a kako prenosi agencija dpa.

Osoba koja je ostvarivala kontakt između prevoditelja i podnositelja zahtjeva za azil primala je ''posredničku naknadu'' od 50 eura. Protiv obojice se trenutno vodi istraga.

Nekoliko tisuća azilanata nezakonski steklo pravo na azil

Bremenska podružnica BAMF-a se već tjednima nalazi u središtu skandala zbog sumnje da je nekoliko tisuća podnositelja zahtjeva za azil nezakonski steklo pravo na azil. Navodno se radi o 1200 osoba koje su između 2013. i 2016. neutemeljeno stekle pravo na azil u Njemačkoj.

Ispostava BAMF-a u Bremenu do daljnjega ne smije obrađivati zahtjeve za azil, a voditeljica ovog ureda je suspendirana do daljnjeg.

Na vrhuncu izbjegličke krize 2015./2016. BAMF je pod teretom zahtjeva za azil upošljavao djelatnike, među kojima i prevoditelje, koji prije toga nisu prolazili dovoljnu kontrolu.

Poznat je slučaj jednog desno radikalnog pripadnika Bundeswehra kojemu je uspjelo steći izbjeglički status na temelju lošeg znanja francuskog.

Kritike i za novog ministra unutarnjih poslova

Na udaru kritika našao se i novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji je ovo ministarstvo preuzeo u ožujku ove godine.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) najavila je da će u lipnju postaviti zahtjev za formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje će se ''u najširem smislu'' pozabaviti izbjegličkom politikom, a posebice radom BAMF-a.

Socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Katharina Barley najavila je nasumične probe na području cijele Njemačke kako bi se ispitalo je li do nepravilnosti dolazilo i u drugim ispostavama BAMF-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.