Preminuo glumac Ljubomir Kiki Kapor

DANAS je u Zagrebu nakon duge i teške bolesti preminuo Ljubomir Kiki Kapor, dugogodišnji član ansambla Kazališta Gavella, priopćilo je to kazalište. Kiki Kapor rođen je na Korčuli 1932., a na daske teatra u Frankopanskoj stao je već kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u prvoj premijeri novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta - "Golgoti" Miroslava Krleže u režiji dr. Branka Gavelle. Od tada niže uloge koje su obilježile hrvatsko glumište.

Teško je pobrojiti sve uloge, još teže neke izdvojiti, ali svakako treba spomenuti ulogu Jakova u predstavi "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića i režiji Božidara Violića, ulogu Iže u "Ribarskim svađama" Carla Goldonija u Juvančićevoj režiji i ulogu don Zane u Marinkovićevoj "Gloriji" u režiji Petra Večeka. Kao nezamjenjiv član ansambla utkao se umnoge naslove Kazališta Gavella; "Lift za kuhinju" Harolda Pintera, "Kraljevo" Miroslava Krleže, "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova, "Richard II." Williama Shakespearea.

Glumio je u televizijskim serijama "Prosjaci i sinovi" i "U registraturi", a popularnost je stekao serijom "Velo misto" 1980. Njegova filmografija također je iznimno bogata. Glumio je, među ostalim, u filmovima "Život sa stricem" Krste Papića, "Treća žena" Zorana Tadića, "Maršal" Vinka Brešana i "Kenjac" Antonija Nuića. Dobitnik je brojnih nagrada.

Biškupić: Obilježio je hrvatsko glumište

"Napustio nas je glumac koji je svojom glumačkom osobnošću obilježio kazališne daske Gradskog dramskog kazališta Gavella, gdje je počeo glumiti još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u Krležinoj "Golgoti" redatelja Branka Gavelle. "Svojim glumačkim ostvarenjima bio je i ostat će iznimna umjetnička osobnost čija umjetnička ostvarenja čine izniman antologijski opus i trajnu vrijednost hrvatskog kulturnog stvaralaštva. Pamtit ćemo ga po mnogobrojnim ulogama kojima je obilježio hrvatsko glumište. Ljubav prema glumi i njegova odanost vjernoj publici nije ga spriječila do kraja se potpuno predati glumačkom pozivu usprkos svim izazovima", stoji u priopćenju ministra kulture Bože Biškupića u povodu smrti glumca.

"Njegove upečatljive glumačke interpretacije došle su do izražaja i u televizijskim serijama i filmovima. Simpatičan, duhovit i vedar, Ljubomir Kapor svakoj je ulozi znao udahnuti specifičan život ostvarujući likove kojima smo uvijek vjerovali", zaključuje ministar Biškupić u priopćenju te dodaje kako je sa žaljenjem primio vijest o Kaporovoj smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.