Prehrambeni giganti obećali Kosor da neće dizati cijenu hrane

PODIZANJE PDV-a za jedan posto kao i povećanje cijene rada s obzirom na uvođenje kriznog nameta od dva i četiri posto, neće biti okidač za podizanje cijena proizvoda prehrane i još jedan udar na standard građana.

Unutarnje rezerve

Naime, nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima uprava Agrokora, Podravke, Vindije, Dukata, Atlantic Grupe, Kraša, Badela 1862, Klare, Mlinara i Vira, odnosno s najjačim predstavnicima poljoprivredno-prehrambene djelatnost dogovoreno je kako će razliku u PDV-u namiriti iz unutarnjih rezervi svojih tvrtki te da neće povisiti cijene hrane.

Unatoč činjenici da te tvrtke, baš kao i država bilježe gubitke, te da su mnoge otpuštale djelatnike kao i da imaju problema s likvidnošću za što su jedan od glavnih krivaca državne tvrtke, rasta cijena, ako je suditi prema današnjim izjavama neće biti.

Podravkini proizvodi pojeftinjuju?

Štoviše, Zdravko Šestak predsjednik Uprave Podravke najavio je kako će neki Podravkini proizvodi i pojeftiniti, dok je vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi naveo je da je promet prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci manji za 10 do 15 posto u odnosu na prvo polugodište 2008. godine. Kako kaže osjeća se smanjenje kupovne moći građana, a za rast cijena mogao bi sutra eventualno biti od presudne važnosti visina komunalija, cijena sirovina te razne "tržišne okolnosti". Tedeschi se nada kako tih iznenađenja neće biti.

Kosor je još jučer s predstavnicima javnih tvrtki dogovorila zamrzavanje cijena pa tako HEP, ni Hrvatske pošte, ni Jadrolinija, Narodne novine, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, HŽ, Plinacro, Hrvatske vode, niti Zagrebački Holding neće podizati cijene zbog rasta PDV-a za jedan postotni bod.

Javna poduzeća bez povećanja cijena

Javna poduzeća koja se ne mogu pohvaliti sa sjajnim poslovnim rezultatima, nego ogromnim gubicima, čak ni pored činjenice što se uglavnom radi o monopolistima, primjerice u slučaju HEP-a, pristali su nakon vrlo kratkog sastanka da neće dizati cijene.

Premijerka bi se trebala sastati i s predstavnicima velikih trgovačkih kuća i lanaca, kako bi se eventualno zaustavio rast cijena s te strane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.