Predstavljen program restrukturiranja HŽ-a: Otkazi za 2.700 radnika, sindikati spremni na prosvjede!

U MINISTARSTVU pomorstva, prometa i infrastrukture predstavljen je program restrukturiranja društava u HŽ Holdingu. Bez posla ostaje 2.700 radnika! No, resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić poručuje kako je to tek dio programa restrukturiranja koji bi dugoročno do 2016. trebao donijeti moderniji i konkurentniji željeznički sustav nakon gašenja HŽ Holdinga.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i čelni ljudi HŽ Holdinga, HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Carga i HŽ Infrastrukture javnosti su predstavili program restrukturiranja Hrvatskih željeznica, koji je prihvaćen iz trećeg pokušaja, nakon dva odbijena plana. U planu je gašenje Vuče vlakova, a onda i HŽ Holdinga, dok bi kao samostalna poduzeća ostala poslovati HŽ Infrastruktura, Putnički prijevoz i Cargo.

"Nije pet do dvanaest već dvanaest i petnaest za završetak procesa restrukturiranja HŽ-a"

"Nije pet do dvanaest već dvanaest i petnaest za završetak procesa restrukturiranja Hrvatskih željeznica, kako bi poduzeća unutar HŽ Holdinga bila osnažena za početak tržišne utakmice 1. srpnja iduće godine i dolazak drugih operatera", poručio je Hajdaš Dončić.

"Ključno je da program osigurava nove investicije i nabavku novih vlakova za putnički prijevoz. Najveća je obveza pred HŽ Infrastrukturom i to za obnovu pruga na međunarodnim koridorima što će se sufinancirati novcem iz EU fondova za regionalni razvoj", rekao je Hajdaš Dončić i najavio da će prvi test biti radovi na pruzi Dugo Selo-Križevci, a onda i obnova pruge Zagreb-Rijeka.

"Nismo htjeli ništa raditi da se preko koljena ili preko noći lomi broj zaposlenih"

"O tom postupku ovise sudbine obitelji i sudbine ljudi. Nismo htjeli ništa raditi da se preko koljena ili preko noći lomi broj zaposlenih. S druge strane, proces restrukturiranja uključuje stvaranje europske tvrtke Hrvatske željeznice", pojasnio je Hajdaš Dončić.

Zbrinjavanje radnika će biti riješeno na tri načina: kroz otpremnine, prirodni odljev i modernizaciju samog sustava. Na taj način bit će zbrinuto 2.700 zaposlenih u HŽ Holdingu.

Sindikati spremni na prosvjede

U Sindikatu prometnika vlakova spremni su i na prosvjede i tvrde da restrukturiranje nije stručno pripremljeno. "Zašto neće polučiti rezultate? Zato što su ovi jadnici izvršavali zadatak koji im je dao ministar, a ministar im je dao zadatak bez strategije prometnog razvitka Republike Hrvatske", rekao je tajnik Sindikata prometnika vlakova Anto Iličić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.