Predsjednik Tanzanije oslobodio oca i sina osuđene na doživotni zatvor zbog silovanja djece

Screenshot: YouTube
 
AKTIVISTI za prava djece osudili su odluku tanzanijskog predsjednika da oslobodi silovatelje osnovnoškolskih djevojčica, piše BBC.
 
Predsjednik Tanzanije John Magufuli izjavio je u subotu da će pomilovati oca i sina koji služe kaznu zbog silovanja deset djevojčica osnovnoškolske dobi. Direktorica Zajednice za prava djece u Aruši Kate McAlpine izjavila je da je "zgrožena, ali ne i iznenađena" ovim potezom.
 
"On ne može prepoznati djecu kao žrtve"
 
Pjevač Nguza Viking, poznat kao Babu Seya, i njegov sin Johnson Nguza, poznat kao Papii Kocha, pušteni su iz zatvora. Predsjednik je izjavio da je za pomilovanje izabrao skupinu zatvorenika koji su popravili svoje ponašanje.
 
McAlpine je izjavila da ovo pomilovanje pokazuje nedostatak razumijevanja nasilja nad djecom. Povezala je predsjednikov subotnji govor s najavom u lipnju, kada je zabranio trudnim djevojkama pohađanje škole.
 
"On ne može prepoznati djecu kao žrtve. Trudne školarke su trudne jer su bile žrtve nasilja", rekla je McAlpine.
 
Silovali djevojčice dobi između šest i osam godina
 
Aktivistica za prava djece Helen Kijo Bisimba izjavila je da će oprost ovim kriminalcima samo donijeti još veću bol obiteljima i roditeljima žrtava. Dodala je da vodi kampanju za promjenu ustava, koja bi zabranila predsjedniku da opet učini nešto ovakvo.
 
McAlpine je izjavila da se slučajevi silovanja djece u Tanzaniji najčešće rješavaju u obiteljima, a poznato je i da silovatelji potplaćuju policiju i sudstvo: "Ekstremno rijetko se događa da slučaj silovanja djece dospije na sud."
 
Pjevači Viking i Nguza bili su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog silovanja deset djevojčica dobi između šest i osam godina u 2003. Odslužili su 13 godina i pušteni su iz zatvora u subotu. Lokalni mediji su objavili da ih je na izlazu dočekala velika skupina obožavatelja.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Tanzaniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Tanzanija.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.