Predsjednik Perua raspustio parlament, a parlament suspendirao predsjednika

Foto: EPA

PERUANSKI predsjednik Martin Vizcarra raspustio je jučer Kongres kako bi se okončala jednogodišnja borba s desnim zastupnicima oko njegove kampanje protiv korupcije, ali pobunjeni zastupnici odbili su otići te su izglasali privremenu suspenziju predsjednika.

Najgora politička kriza u Peruu u posljednja dva desetljeća prijeti neredima u tom drugom svjetskom proizvođaču bakra i jednoj od najčvršćih ekonomija u regiji.

"Peruanski narode, učinili smo sve što možemo", rekao je Vizcarra u televizijskom obraćanju.

Obećao je sazvati prijevremene izbore kako bi glasačima dao mogućnost da izaberu stranu u sukobu za koji kaže da je otežao njegov pokušaj da stane na kraj korupciji u vladajućoj klasi.

Privremena šefica države odmah prisegla

Oporba koja dominira u parlamentu uzvikivala je "diktator" nakon što se Vizcarra pozvao na članak Ustava koji omogućuje predsjedniku da raspusti parlament te je odmah izglasala njegovu privremenu suspenziju.

Parlament kojim dominiraju pristaše bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija imenovao je potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države, koja bi trebala zamijeniti Vizcarru.

Araoz, 58-godišnja ekonomistica, odmah je položila prisegu pred predsjednikom parlamenta Pedrom Olaecheom.

On je objavio da će zastupnici u petak formalno izglasati tekst kojim će Vizcarra definitivno biti lišen svoje funkcije.

Uzaludan pokušaj

Međutim, izvori iz vlade kažu da je njihov pokušaj uzaludan budući da je Vizcarra prije toga formalno raspustio Kongres.

Vizcarra je glavnu oporbenu stranku Narodnu snagu, koju vodi bivša predsjednička kandidatkinja Keiko Fujimori - kći Alberta Fujimorija - optužio da pokušava iskoristiti demokratske institucije za osobnu korist.

Keiko Fujimori nalazi se u pritvoru i čeka suđenje vezano za brazilskog giganta građevinske industrije Odebrechta. Radi se o golemoj korupcijskoj aferi u koju je upleteno i nekoliko bivših peruanskih predsjednika.

Sumnje u korupciju

Iako Narodna snaga trenutno ima većinu u parlamentu, u slučaju prijevremenih izbora to bi se moglo promijeniti budući da Martin Vizcarra uživa snažnu popularnost. 

Taj 56-godišnji inženjer naslijedio je 2018. Pedra Pabla Kuczynskog, čiji je bio potpredsjednik, a koji je morao otići zbog sumnji u korupciju, također povezanu s Odebrechtom.

Vizcarra je raspustio parlament nakon njegova posljednjeg poteza u ponedjeljak, kojim je novog člana ustavnog suda imenovao na način koji predsjednik smatra spornim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.