Predsjednik Brazila: Smrt Navalnog treba istražiti prije nego što krenemo s optužbama

Foto: EPA

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je danas kako smatra da bi trebalo provesti temeljitu istragu o smrti žestokoga kremaljskog kritičara Alekseja Navalnog prije iznošenja bilo kakvih optužbi.

Njegova je izjava u potpunoj suprotnosti s brzim i oštrim kritikama koje su zapadni čelnici iznijeli na račun Rusije zbog Navaljnijeve smrti u petak u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su za to odgovorni ruski predsjednik Vladimir Putin i "njegovi nasilnici". 

"Optužiti znači trivijalizirati stvari"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov takve je optužbe odbacio, nazvavši ih neprihvatljivima.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije nakon sudjelovanja u radu samita Afričke unije u Adis Abebi Lula je rekao da je stvar "zdrava razuma" u ovome trenutku suzdržati se od zauzimanja stava o smrti Alekseja Navaljnog.

"Taj je građanin umro u zatvoru, ne znam je li bio bolestan ili je imao nekih problema. Optužiti znači trivijalizirati stvari. Nadam se da će mrtvozornik dati objašnjenje o tomu od čega je osoba umrla, to je sve", rekao je Lula. 

Brazilski predsjednik više je puta dosad pozivao na mir u Ukrajini i rekao da Rusija nije trebala izvršiti invaziju na Ukrajinu. No istodobno tvrdi da su Sjedinjene Države bespotrebno produljile rat.

Navaljnijevoj majci jučer je rečeno da je njezin sin umro od "sindroma iznenadne smrti" i da, dok ne završi istraga, njegovo tijelo neće biti predano obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.