Pravosudni policajci: I mi očekujemo slično, samo s još gorim posljedicama

"I MI očekujemo slično, samo s još gorim posljedicama", naslov je priopćenja Sindikata pravosudne policije Hrvatske, koje potpisuje predsjednik te organizacije Vlado Dubrović, a koje je poslano kao reakcija na ubojstvo mladog policajca Ivana Grbavca koji je stradao prilikom neuspjelog pokušaja pljačke banke u Sesvetama.

Pravosudni policajci upozoravaju na zabrinjavajuću situaciju unutar Zatvorskih sustava. "Protiv policajaca se podižu stegovni postupci na prijedlog zatvorenika, a ne obrnuto, dok protiv odgovornih koji primaju nemale naknade za nadzor zatvorenika na slobodi nikad nije pokrenut postupak, jer su to uglavnom čelnici ustanova", navodi se u priopćenju, uz napomenu kako se ista stvar odnosi i na one koji odobravaju zatvorenicima izlaske za vikend ili prijevremeno puštanje "nakon čega se već više puta dogodila ovakva situacija sa smrtnim posljedicama".

"Šimonovićev skalpel je otupio"

"Za sve ove postupke nitko ne pita za mišljenje pravosudnog policajca koji je 24 sata sa zatvorenicima i koji mu je i otac i majka, psiholog i psihijatar. Ovo je primjer poštenog obavljanja službe, ali i posljedice istog zbog propusta drugih sudionika iz našeg sustava, a da za to nitko ne snosi odgovornost", poručuju iz Sindikata, te dodaju kako je njihov cilj prije svega borba za bolja radna prava i uvjete rada, za što bolju obučenost i opremljenost, te time i povećanje sigurnosti na radu svih zaposlenika Ministarstva pravosuđa.

"Ovom prigodom poručujem ministru pravosuđa gospodinu Ivanu Šimonoviću: 'Vaš skalpel napravio je i neke pogrešne rezove u Zatvorskom sustavu, ali u nadi da će srezati ono što ne valja nismo pravili probleme. Sada je nastao problem jer vam je skalpel otupio'", kaže Dubrović i ističe kako Sindikat već godinama upozorava na lošu opremljenost pravosudnih policajaca i loše uvjete rada.

SSPH neće prezati od štrajka kad je u pitanju zaštita života

"U Zatvorskom sustavu sve naše prijedloge za opremanje interventnih grupa olako odbacuju i čekaju ovakav ishod intervencije. Čelništvo ne reagira na ugrožavanje i upozorenja SPPH, a čelnicima Sindikata i pravosudnoj policiji prijete i podnose prijave kako bi ih ušutkali. Pitamo se kao i cjelokupna hrvatska javnost do kada će se tolerirati nekompetentnost pojedinih čelnika ustanova i Zatvorskog sustava. Štednja u MP-a, ne smije biti na opremi, zaštitnim sredstvima i odorama, a to se upravo čini i u  zatvorskom sustavu gdje također nedostaje djelatnika na što SPPH godinama upozorava", stoji u priopćenju kojim je upućen apel Ministarstvu pravosuđa da se konačno ozbiljnije pozabavi lošom situacijom u zatvorskom sustavu.

"Zajedno sa Sindikatom policije pokazali smo razumijevanje za stanje državnih financija kada smo pristali na odgodu primjene 6 posto uvećanja plaća i time pokazali socijalnu osjetljivost prema građanima koji gube posao ili ne primaju plaće, ali smo za zaštitu naših života spremni na sve akcije uključujući i štrajk, pri čemu će mo sasvim sigurno imati potporu svekolike hrvatske javnosti".

P.V.
Foto: Siniša Sunara / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.