Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: Na naše se preporuke ne odgovara

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

PRAVOBRANITELJICA za osobe s invaliditetom požalila se da se na njezine preporuke ne odgovara, odnosno da ih se ne prihvaća u "zabrinjavajuće" visokom postotku, osobito u odgoju i obrazovanju te socijalnoj zaštiti. Od 294 preporuke i upozorenja upućena tijelima državne vlasti, županijama, gradovima i općinama i drugima, prihvaćena ih je samo trećina (101), djelomično petina (61), a odgovor nije poslalo 17 posto tijela, tj. njih 50, navodi Anka Slonjšak u Izvješću o radu za 2022. godinu.

Zbog neodgovaranja, najviše požurnica uputila je ministarstvima rada i znanosti i obrazovanja, ali i centrima za socijalnu skrb, gradovima i općinama. Od preporuka i pitanja koje je pravobraniteljica uputila prema 132 lokalne jedinice u Slavoniji, Baranji i Srijemu (pet županija, 22 grada i 105 općina) odgovor je dobila od 87.

Činjenica da je odgovore (i nakon požurnice) dostavilo 65 posto jedinica, ukazuje na to da unatoč manjim pozitivnim pomacima kod nositelja općinske, gradske i županijske vlasti i dalje ne postoji potrebna razina svijesti o ulozi koju jedinice imaju u izjednačavanju mogućnosti za OSI na svom području, konstatirala je. Pravobraniteljicu žalosti neuvažavanje njezinih preporuka.

Prošle godine joj se obratilo skoro 2500 građana

"Uvažavanje preporuka ujedno znači prepoznavanje problema s kojima se suočava ova ranjiva skupina i iskazivanje volje da se isti riješe u najboljem interesu za OSI", naglasila je. Pravobraniteljici se lani obratilo gotovo 2500 građana, najviše je onih s pritužbama na socijalnu skrb (565), zapošljavanje i rad (287), pristupačnost i mobilnost (256).

Iako je država prošle godine povećavala naknade ostvarene temeljem invaliditeta, inflacija je ta povećanja neutralizirala, a daljnje pogoršanje ekonomske situacije posebno je teško pogodilo OSI i njihove obitelji, zbog dodatnih troškova koje imaju. Unatoč podatku da je prošle godine zaposleno 3800 osoba s invaliditetom više u odnosu na godinu prije, prostora za zadovoljstvo nema.

Od njih 645.000, koncem prošle zaposleno ih je bilo neznatno više od 15.500, a porast broja zaposlenih zapravo je rezultat ažuriranja baze podataka u Registru OSI.

Porast broja djece s problemima mentalnog zdravlja

Natječajni postupci i dalje su kamen spoticanja kod zapošljavanja osoba s invaliditetom, a s čim se sve takve osobe susreću opisuje pravobraniteljica na primjeru osobe koja se kreće pomoću kolica i koja je pozvana na razgovor za mjesto referentice.

Dan prije tog razgovora nazvala je poslodavca kako bi se raspitala postoji li prilagođen ulaz za OSI i dobila odgovor da postoji dizalo, no samo sat prije razgovora dobila je obavijest da zgrada uprave nema prilagođen pristup, pa nije mogla doći na razgovor.  

Pravobraniteljica upozorava i kako je u 2022. porastao broj djece s problemima mentalnog zdravlja te preporučila Ministarstvu zdravstva da razmotri mogućnost povećanja broja psihijatara koji bi se bavili dječjom i adolescentnom psihijatrijom.

Upozorava na nedostatak stručnog kadra

Navodi da su je Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb i KBC-a Rijeka obavijestile da su bez njihova pristanka smjestile 699 osoba mlađih od 18 godina, u prosjeku dvije dnevno, osjetno više nego tri prethodne godine. Godinu prije smješteno ih je 575, u 2020. godini 551, a u 2019. godini 488 osoba ili 211 manje nego prošle godine.

To upućuje na zaključak kako se radi o porastu broja djece s problemima mentalnog zdravlja, kaže Anka Slonjšak. Podsjetila je i na podatak da svako peto dijete pati od nekog oblika psihičkih smetnji, a samo kod petine njih to je prepoznato i primaju potrebnu psihološku pomoć.

Slonjšak apostrofira nedostatak stručnog kadra za rad s djecom i adolescentima te navodi kako ni danas, zbog nedostatka dječjih i adolescentnih psihijatara, ne radi Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Split. "Iako je posljednji obilazak Odjela bio prije sedam godina, tada novouređeni odjel ne radi ni danas", upozorila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.