Pravni stručnjak: Policija je upadom u redakciju prekršila Ustav

Screenshot: YouTube/Facebook

PROFESOR s osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić objavio je na Facebooku status u kojemu je zaključio kako je policija u slučaju postupanja prema novinarki Đurđici Klancir prekršila Ustav.

Prenosimo njegov status: 

"Kratko razmišljanje u vezi postupanja policijskih službenika oko novinarke Đurđica Klancir. Nije sporno da policija postupa u skladu s traženjem odvjetnika. Takva mogućnost ima potpuno čisti pravni osnov. Međutim, prema odredbi iz čl. 3. st. 2. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika proizlazi kako su oni dužni primjenjivati svoje ovlasti razmjerno svrsi - načelo razmjernosti. Prevedeno, ukoliko su mogli na bilo koji drugi BLAŽI način utvrditi identitet osobe za koju je odvjetnik tražio podatke (provjerom u njihovim informacijskim sustavima, korištenjem interneta i sl.) onda su trebali postupiti na takav način da učine što manje štetnih posljedica, a istovremeno obave svoju zakonsku dužnost. Dakle, postupanjem policije je prekršen Ustav RH i gore navedena odredba Pravilnika", napisao je Palić, inače docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

Upad u redakciju

U utorak su, podsjetimo, dvojica policajaca u redakciji Net.hr-a tražili novinarku Đurđicu Klancir zbog privatne tužbe koju protiv nje želi podnijeti HDZ-ov sisački župan. 

Kao opravdanje jučerašnje hitre policijske reakcije na status novinarke Klancir pozvali su se na članak 50. policijskog pravilnika u kojem piše da policajci provjeravaju identitet osoba čak i na zahtjev privatnih osoba "ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo", iako povredu prava može utvrditi samo sud, a kao opravdanje su naveli i to da "u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke". 

Međutim, policijski načelnik Bukvić je gostujući u emisiji "Newsroom" na N1 televiziji, posve suprotno onome što je dan ranije policija napisala, kazao da u policijskom sustavu nema nijedne Đurđice Klancir, a da je policijski sustav nije mogao pronaći jer se novinarka u njihovoj evidenciji vodi s još jednim, vjenčanim prezimenom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.