Prava drama pred Splitom: "Malo se afana i parilo je da tone, a onda se razmanta i počea plivat po damski..."

DRAMA pred Splitom. S trajekta Korčula milju pred gradskom lukom u more je skočio 30-godišnjak. Zapovjednik je zaustavio trajekt, posada je već počela pripremati spašavanje, kada je do mladića svojom brodicom stigao ribar. Mladić se čudno ponašao. Djelovalo je isprva kao da se utapa, no na brodicu nije htio. Na koncu ga je iz mora izvukla policija! Ustanovilo se kako je riječ o duševno bolesnoj osobi pa su ga odvezli na psihijatriju.

"Malo se afana i parilo je da tone, a onda se razmanta i počea plivat po damski..."

Putnici trajekta Indexu su se požalili na postupanje zapovjednika i posade trajekta Korčula, koji plovi na liniji Lastovo - Vela Luka - Split. Evo kako je događaj vidio jedan od očevidaca. Tekst prenosimo doslovno s povremenim prijevodom. 

"Iskoristio bih prigodu da čestitam mladiću koji se nakon par sekundi durenja i nećkanja bacio s gornje palube trajekta Korčula na kičmicu. Malo se afana (kao da će se onesvijestiti) na par sekundi i parilo (učinilo) se da tone, a onda se razmanta (došao k sebi) i počea plivati po damski (prsno)  i brčkati se. Kapetan broda ili timunjer, vidjevši nemilu zgodu, u maniri najiskusnijeg Schettinija nagea je trajekt na 25 stupnjeva da se vrati po meštra. Čudi me kako nije okrenia nijedan šleper u garaži. Tada je uslijedio spektakl od manevara iz rikveraca u lerove, dok je posada krenila pripremat gliser za spustit ga u more. Češali su se po glavama, vezivali jedan drugome plutene pojase za spašavanje i prčkali po gliseru. Da je momak proguta dva deca mora, već bi ga jeli špari (vrsta ribe) na dnu. U priču tada upada dida s pasarom (vrsta čamca) koji u panici namotaje panulu i ide put ovoga da ga izvadi. On neće. Maše rukama i nastavlja plivati po damski. Dida viče kapetanu da neće iz mora. Posada se zbunjeno gleda s pojasima za spasavanje preko uniformi. Kogo i električar im se smiju. Dida pušta panulu nazad. Trajekt stoji u leru deset metri od meštra koji se brčka i dalje. Česi ga slikavaju, Švabe otvaraju pive. Nakon deset minuti dolazi pilot iz kapetanije s dva prašinara u uniformama na provi. Ništa. Učinilo mi se da ga jedan policajac pita osobnu dok je još bia u moru. Nakon par minuti rasprave policajci zovu šefa. Trajekt je u leru i dalje. Policajci na kraju itaju (bacaju) konop u more i čupaju meštra iz mora ka tuljana i sidaju ga na provu. Trajekt kreće nakon malo više od po ure spektakla. Srića da nisan zakasnia na razgovor za posal i prijevoz za Zagreb", opisao nam je čitatelj situaciju do u detalj evidentno uzrujan što se na spašavanje potrošilo dosta vremena.

Jadrolinija: Korčula je kasnila desetak minuta

Ante Mrvica iz Jadrolinije potvrdio nam je da je došlo do skakanja s Korčule. "Sve se sretno završilo. Momak je domaći, nije stranac, policajci su ga izvukli iz mora. Korčula je kasnila možda nekih desetak minuta", kazao je Mrvica za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.