Poznati dirigent i bolesna supruga tajno eutanazirani u Švicarskoj

JEDAN od najvećih britanskih dirigenata, Sir Edward Downes (85) i njegova supruga Joan (74), bivša balerina, oduzeli su si život u švicarskoj eutanazijskoj klinici Dignitas. Sir Edward, dugogodišnji glavni dirigent BBC-eve filharmonije, te dobitnik brojnih nagrada, posljednjih je 15 godina patio od gotovo potpune sljepoće te gluhoće.

"Njegova supruga, Lady Downes nalazila se u terminalnoj fazi tumora, a Edward ne bi mogao više živjeti bez nje", rekao je dirigentov agent i prijatelj, Johnatan Groves. 

800 Britanaca čeka na red za eutanaziju

Eutanazija poznatog para ponovno će zaoštriti polemike oko takve odluke te oko kontroverzne klinike u Švicarskoj. Vjeruje se da je do danas najmanje 115 Britanaca izabralo smrt u klinici Dignitas te da ih je u ovom trenutku na čekanju za eutanaziju prijavljeno oko 800.

U izjavi obitelji Downes, koju su objavili njihov sin te kći, Caractacus i Boudicca, stoji da je par umro 10. srpnja "pod okolnostima koje su sami izabrali". 


Zajedno u životu i - smrti

"Nakon 54 godine zajedničkog i sretnog života odlučili su prekinuti svoje živote radije nego da se nastave boriti s ozbiljnim bolestima. Umrli su mirno, uz pomoć organizacije Dignitas u Zurichu.", stoji u izjavi u kojoj je nesretna obitelj, zapravo, pokušala objasniti živote svojih roditelja. Naime, njihov otac, koji je bio gotovo slijep te gluh, imao je dugu i sjajnu karijeru kao dirigent. Njihova majka, pak,  započela je karijeru kao balerina, kasnije postala koreografkinja i TV producentica da bi posljednje godine svog života posvetila suprugu, kao njegova asistentica.

"Oboje su živjeli ispunjenim životima, smatrajući se izrazito sretnima što su živjeli tako vrijedne živote, profesionalne i intimne. Naši roditelji nisu bili religiozni te neće biti pogreba", stoji u dirljivoj izjavi djece preminulog para.

Smrtonosna doza barbiturata

Inače, Dignitas klinika svojim klijentima naplaćuje 6000 dolara za potpomognutu smrt, davanjem smrtonosne doze barbiturata. Droga vas baci u dubok san nakon nekoliko minuta od uzimanja te vas vodi u mirnu i bezbolnu smrt, kažu u Dignitasu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.