Potrošačka košarica: Troškovi života rastu, plaće padaju

OBRAČUN sindikalne košarice izvršen je za četveročlanu obitelj čiji su članovi roditelji i dvoje djece školske dobi, naglašavaju iz Nezavisnih hrvatskih sindikata koji u košaricu nisu uračunali troškove novorođenčadi te dodaju kako su cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene u više prodavaonica za svaki grad te su odabrane najniže cijene pojedinih proizvoda.

Najskuplje u Puli, najjeftinije u Splitu

Prema izračunu sindikata najjeftinije je u travnju bilo živjeti u Splitu gdje je mjesečna košarica iznosila 6.371,83 kune, a najskuplje je bilo živjeti u Puli gdje je košarica iznosila čak 7.184,90 kuna! U Zagrebu je prosječna košarica za travanj iznosila 6.512,57. Gledajući cijene i u drugim hrvatskim gradovima troškovi života porasli su u odnosu na ožujak za 0,10 posto.

Prosječna neto plaća za mjesec veljaču, isplaćena u ožujku prema DZS-u, iznosila je 5.242,00, a prethodni mjesec 5.342,00 kn prema čemu prosječna neto plaća pokriva 78,41 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj u RH, što je za 1,58 posto manje nego prethodnog mjeseca zbog pada prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za 100,00 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.