Potpredsjednik Vlade Uzelac osudio seriju napada na Srbe



POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Slobodan Uzelac oštro je danas osudio seriju napada na povratnike srpske nacionalnosti koji su posljednjih dana zabilježeni na području Benkovca.

U priopćenju koje je Uzelac uputio medijima navodi se kako zabrinjava činjenica da je riječ "o kontinuitetu takvih pojava, skoncentriranih na neka područja Republike Hrvatske kao što je grad Benkovac", a još više, dodaje se, "zabrinjava činjenica da sve to vrijeme izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih službi, institucija i dužnosnika, napose na lokalnoj razini".

Napadi na pravoslavno groblje i srpsku povratničku obitelj na području Benkovca
Potpredsjednik Vlade je stoga pozvao sve mjerodavne institucije i pojedince da primjereno osude takva i slična ponašanja i tako spriječe kršenje prava i sigurnosti ljudi i imovine, ali i daljnje narušavanje ugleda Hrvatske kao turističke zemlje i zemlje ljudskih prava i sloboda.

Među izgredima koji su privukli pažnju potpredsjednika Vlade spominje se najnoviji napad vandala na pravoslavno groblje u Benkovcu. Tamo su, prema izjavama policije, za sada nepoznati počinitelji u noći s ponedjeljka na utorak oštetili šest nadgrobnih spomenika, razbili nekoliko kamenih križeva, a nekoliko drvenih križeva razbacali po groblju.

Početkom kolovoza pak, u selu Tinju kod Benkovca, srpskoj obitelji Vejnović sumještanin hrvatske nacionalnosti, njihov susjed star 26 godina, porazbijao je prozorska stakla na obiteljskoj kući. Obitelj Vejnović je nakon petnaest godina došla iz Australije obići svoju obnovljenu kuću u Tinju. Vandal policiji nije mogao objasniti svoje ponašanje.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.