Potpredsjednik poljske vlade: Orbanu treba oftalmolog ako ne vidi što se događa

"MORAM priznati da je sve to jako tužno. Kada premijer Orbán kaže da ne vidi točno što se dogodilo u Buči gdje su otkriveni dokazi o ruskim masovnim ubojstvima civila, mora ga se savjetovati da ode kod oftalmologa", rekao je potpredsjednik poljske vlade i šef poljske vladajuće stranke Jaroslav Kaczyński u intervjuu za poljski Radio Plus.

"Ne možemo nastaviti surađivati ​​s Orbanom kao do sada ako ovako nastavi", dodao je.

Podsjetimo, Orban je u srijedu na pitanje o Buči rekao da sve tvrdnje treba neovisno provjeriti jer živimo u vremenu masovne manipulacije, čime on zapravo podržava Rusiju koja tvrdi da je civile poubijala Ukrajina.

"Nije moguća suradnja s Mađarskom ako nastavi"

Potpredsjednik poljske vlade također je rekao da daljnja suradnja s Budimpeštom nije moguća ako se ne promijeni Orbánov pristup agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Vjerujem da je ono što Viktor Orbán čini povezano s nadom da će odigrati neku ulogu u zaustavljanju ovog sukoba u Ukrajini, ali mislim da je ovo potpuno slijepa ulica”, rekao je Kaczyński.

Nakon pobjede na izborima prošlog vikenda, Orbán je izjavio da želi ojačati partnerske veze s Poljskom i stati na kraj razdoru oko ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska, jedina među susjedima Ukrajine u EU, odbila je opskrbiti Ukrajinu oružjem i nije dopustila njegovo prebacivanje preko mađarsko-ukrajinske granice.

Orbán, koji je osudio ruske postupke u Ukrajini, ali je izbjegavao spominjati Putina po imenu, također je snažno lobirao protiv širenja sankcija EU na Moskvu i na ruski uvoz energije, na koji se Mađarska uvelike oslanja.

Dvosmislen stav Mađarske o sukobu izazvao je bijes ukrajinskih dužnosnika koji su javno pozvali Orbana da zauzme čvršći stav u njihovu obranu.

U obraćanju čelnicima EU krajem ožujka, Zelenskij je rekao Orbanu da mora sam odlučiti na čijoj je strani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.