ŠTO SE DOGODILO U SPLITU Kerum prostači, ali broj nevažećih listića je zaista nerealno velik

Foto: Hina

NEVAŽEĆI listići na ovim su izborima bili "vrući krumpir".

Splitska saga o Željku Kerumu i Andri Krstuloviću Opari proširila se zemljom poput požara. Kerum je zagadio javni prostor prostotama kakve nismo navikli čuti u javnosti, prijetnje tužbama lete na sve strane, a glas razuma ni ovaj put nije dovoljno jak da utiša ostalo. Sve zbog nevažećih listića.

Kada je glasački listić nevažeći?

Nevažeći glasački listić je, objašnjava DIP:

  • nepopunjeni glasački listić,
  • listić iz kojeg se ne može sigurno i nedvojbeno utvrditi za koga je birač glasovao,
  • listić na kojemu je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista, odnosno na kojemu je birač glasovao za dva ili više kandidata.

Izbori su i prijašnjih godina prolazili u jednako borbenoj atmosferi. Komentiralo se to što glasaju stranci, dotepenci, mrtvi, ali niti jednom od osamostaljenja Hrvatske ovoliko pažnje nisu dobili glasovi koji su - nevažeći.

Na zagrebačkim izborima

Kada se 2009. nezamjenjivi Milan Bandić za Zagreb borio s Josipom Kregarom, u prvom krugu 1,82 posto građana predalo je nevažeće listiće. U drugom krugu taj je postotak bio još manji, 1,49 posto. Četiri godine kasnije, 2013., oponent mu je bio Rajko Ostojić kao kandidat koalicije SDP-a i HNS-a. Nakon obrade rezultate bilo je 1,87 posto nevažećih listića.

U ovogodišnjem srazu Anke Mrak Taritaš i Milana Bandića, DIP je u drugom krugu izbrojao 2,14 posto nevažećih i neubačenih listića. Za usporedbu, u prvom krugu je bilo 1,11 nevažećih glasova.

Rijeka

Vojko Obersnel u drugom je krugu uvjerljivo pobijedio protukandidata Hrvoja Burića. Nevažećih listića je bilo 1,71 posto. U prvom krugu bilo je 1,99 posto nevažećih glasova.

Četiri godine ranije, 2013. Obersnelov protukandidat također je bio Hrvoje Burić. Tada su građani napravili 2,64 posto nevažećih listića. Na izborima 2009. u Rijeci je 833 građana, ili njih 1,79 posto, predalo nevažeće listiće.

Osijek

Osječani su u prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora napravili 2,39 posto nevažećih listića. U drugom krugu, prema objavi DIP-a, taj je postotak bio nešto veći, 3,39 posto. Novi gradonačelnik je nezavisni Ivica Vrkić koji je HDZ-ovu Ivanu Šojat ostavio daleko iza sebe.

Prije četiri godine, Vrkić se borio proti HDSSB-ovog Krešimira Bubala. Tada je bilo 2,15 posto nevažećih listića. Prije osam godina, 2009. za vlast u Osijeku borili su se Krešimir Bubalo i Anto Đapić. U prvom krugu predano je 1,62 posto nevažećih listića. U drugom krugu, za gradonačelnika je izabran Krešimir Bubalo, a predano je 2,36 posto nevažećih listića.

Metković

Na političkoj karti donedavno nezanimljiv Metković, ove godine bio je poprište jedne od najjačih izbornih bitaka. Političko neprijateljstvo između HDZ-a i njihovog dojučerašnjeg saveznika Mosta, s državne se razine prenijelo i na lokalnu. Katarina Ujdur branila je Mostovu utvrdu od navale HDZ-a i njihovog Dalibora Milana. U prvom krugu predano je 1,88 posto nevažećih listića dok je u drugom krugu broj nevažećih glasova bio nešto manji, 1,76 posto.

U Metkoviću se 2009. vodila bitka između Mostovog Bože Petrova i dotad neuništivog Stipe Gabrića Jamba. Tada epska borba rezultirala je s 2,34 posto nevažećih glasova. Četiri godine ranije Jambo je u prvom krugu pregazio Žaklinu Marević. Na izbore je izašlo 14.294 glasača, a predana su 244 nevažeća listića ili 2,73 posto.

Nema Splita do Splita

U Splitu je zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića, čak 9,51 posto, izbio pravi skandal. U brojkama: pravo glasa je prema podacima DIP-a imalo 151.503 osobe. Od toga, njih 57.646 je pristupilo glasovanju. Opara je dobio 26.642 glasa ili 46,19 posto. Kerumu je pripalo 44,30 posto ili 25.552 glasa. Nevažećih listića je bilo 5.451. Razlika od 0,05 posto su, prema podacima DIP-a, neubačeni listići.

Željko Kerum i Andro Krstulović Opara, i onako užarenu kampanju, nastavili su i nakon zatvaranja birališta. Kerum je Oparu i HDZ optužio da su ga na izborima pokrali. Nije birao riječi. Kažu komunikacijski stručnjaci da nisu previše začuđeni jer Kerumova retorika i inače naginje prostačenju i sirova je.

Kako je pokraden? Tako što su njegove glasove učinili nevažećima.

Županijsko izborno povjerenstvo prihvatilo je njegov prigovor pa se danas listići ponovno prebrojavaju i pregledavaju. Postupak ponovnog brojanja glasova je u Splitu počeo rano jutros, a Kerum traži i grafološko vještačenje. Na slovenskom institutu, ne na hrvatskom. Tvrdi kako je listiće na kojima su bili glasovi za njega netko namjerno zašarao.

Kerumovi zamjenici u ŽIP-u su već od ranog jutra, a njegov se dolazak očekuje nešto kasnije.

Za urbanu sredinu, gotovo deset posto nevažećih listića je neuobičajeno visok postotak, rekao je, komentirajući postizborni cirkus, politički analitičar Ivica Relković.

Na lokalnim izborima 2013. kada su se Split borili SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević, bilo, za usporedbu 2,24 posto nevažećih listića. Na izborima 2009. u prvom krugu bilo je 1,89 nevažećih listića. U drugom krugu, u kojemu su se sučelili Željko Kerum i SDP-vo Ranko Ostojić nevažećih listića je bilo 2,35 posto.

Ovogodišnji visok udio nevažećih glasova analitičari su tražili i u tome da se stanovništvo Splita jednostavno nije moglo odlučiti za "manje zlo" koje će snaći njihov grad pa su iz revolta pravili nevažeće listiće.

Najviše nevažećih listića u centru grada

Najviše nevažećih listića u Splitu izbrojano je na biračkim mjestima u centru grada. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, u Spinutu izbrojano 63, u Putu Skalica 70, u Blatinama 60 i Bačvicama 59 nevažećih listića. 

I dok Kerum istjeruje pravdu ponovnim brojanjem i traženjem vještačenja, za njegovog protukandidata nema dileme. Opara kaže da je ogroman broj nevažećih listića posljedica toga da su ljudi nezadovoljni stanjem u politici.

“Oni koji su izašli i poništili listić izrazili su svoje političko mišljenje, to je puno vrjednije nego oni koji su nezainteresirani”, govori on.

Nakon prvog kruga, kandidati koji nisu osvojili dovoljno glasova za prolazak u drugi krug, Puljak i Markovina, pozvali su svoje birače da glas u narednom krugu - ne daju nikome. Dragan Markovina iz Nove ljevice poručio je da između Keruma i Opare ne postoji manje loše rješenje. Marijana Puljak iz Pametnog poručila im je da si sami osmisle kampanju, preporuku svojim biračima nije dala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.