Znatno poskupio odvoz smeća u Šibeniku. Građani: Ogorčeni smo

Screenshot: HRT

U ŠIBENIKU se znatno povećala cijena odvoza smeća, zbog čega su građani, posebno iznajmljivači apartmana, ogorčeni.

Od 1. veljače na snagu je stupio novi cjenik prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a građanima su ovih dana stigli prvi računi s novim cijenama, nekima i 13 puta veći nego dosadašnji, izvještava HRT.

"Ja za apartman koji ima 26 kvadrata da plaćam svaki mjesec 50 eura? To ne dolazi u obzir", govori vlasnik apartmana Milan Ercegović, koji goste ima tek par mjeseci u godini. Kaže da ga je to natjeralo na tešku odluku - zatvaranje obrta.

Šibenčani su za HRT komentirali da su zgroženi ciframa na računu i da je račun duplo veći. "Prije je bilo negdje oko 60 ili 70 kuna, sada je 120", komentirali su pojedini građani Šibenika.

Privatni iznajmljivači izjednačeni s hotelima

Grad Šibenik i tvrtka Zeleni grad govore da su razlozi povećanja cijena usklađivanje s novim Zakonom o gospodarenju otpadom i rastom cijene odlaganja otpada na Bikarcu. 

"Jednostavno, ne možemo ništa napraviti. Zakon je to tako odredija. Ja mogu reći svoje osobno mišljenje da je zakon u tom dijelu po meni isto doslovno smiješan", rekao je Ante Nakić, pročelnik Komunalnog odjela Grada Šibenika.

Po zakonu, hoteli i mali iznajmljivači, ali i tvornice te obrtnici spadaju u istu kategoriju. "Dio gradova je uspio ublažiti povećanje cijena", govori Nakić.

No, u Gradu priznaju da su pogriješili naplatom računa putem zajedničkih spremnika. "Imamo problem. Ljudi ne donose otpad, ne predaju kantu, nego smeće donose u otvorene kontejnere", kaže šef tvrtke Zeleni grad Novica Ljubičić.

Zbog toga od 1. svibnja vraćaju sustav kartica za podzemne kontejnere i nadaju se da će tako ublažiti problem visokih cijena i potaknuti pravilno odvajanje otpada, piše HRT.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.