Poraženi HDZ-ovi slavonski šerifi sve nervozniji

NERVOZNI zbog gubitka gradova kojima vladaju otkad je Hrvatske, HDZ-ovi alfe i omege u Vukovaru i Belom Manastiru, gradovima u kojima je HDZ izgubio gradonačelnička mjesta, pokušavaju javnim istupima popraviti loš izborni rezultat.

Vukovarski "capo" Petar Mlinarić najavio je kako HDZ u Vukovaru neće biti oporba, nego "paralelna vlast", budući da nakon potpisanog ugovora sa svojim vječnim partnerom SDSS-om u Gradskom vijeću ima većinu.

Arhitekt koalicije sa Srbima broji krvna zrnca

Mlinarić je također ponosno istaknuo kako je prema rezultatima izbora za HDZ-ovu listu glasalo gotovo 80 posto vukovarskih Hrvata. Doduše, malo je neobično da arhitekt dosad neslužbene, a nakon ovih izbora i formalne koalicije sa SDSS-om na novinskim konferencijama broji krvna zrnca, ali to je ionako specifičnost vukovarske politike.

Mlinariću se pridružio i HSP-ov kandidat za dogradonačelnika s liste predvođene HDZ-om, Jure Bilušković. On je rekao kako ne namjerava čestitati novom gradonačelniku Željku Sabi, jer su ključnu ulogu u njegovoj pobjedi igrali Srbi. "Poslije puno godina pobijedila je lista bratstva i jedinstva. Rezultat su odlučili uvozni glasači preko Dunava, koji ovdje ne žive već samo koriste povlastice.

Takve izjave zapravo jesu dio vukovarske političke (ne)kulture, iako je dvojbeno da u njima ima imalo istine. Puno je logičnije da Srbi koji "samo koriste povlastice" glasaju za opciju koja im je te povlastice i omogućila, dakle za idejnu grupaciju HDZ-SDSS-HSP. SDSS se nije oglasio oko šovinističkih ispada svojih koalicijskih partnera, kao što to nije učinio niti jednom dosad. Ta stranka svih Srba i inače se rijetko buni. Jedino što ih smeta je kad se pokuša oduzeti poslove njihovom pulenu Jovi Vukoviću.

Crvene zastave i harmonike

U Belom Manastiru je situacija također zakuhala. Tamo HDZ nije doživio tako oštar poraz kao u Vukovaru, nego je koalicija SDP-HDSSB odnijela pobjedu s 28 glasova. Josip Kompanović, belomanastirska verzija Mlinarića, rekao je kako je HDZ poslao prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu zbog izbornih nepravilnosti na nekim biračkim mjestima.

HDZ-u su posebno sporni izbori u Domu za starije i nemoćne osobe, gdje kažu da je SDP putem rodbinskih i prijateljskih veza provodio malverzacije s glasovima osoba koje se ne mogu ustati iz kreveta. Kompanović novom gradonačelniku Ivanu Dobošu neće čestitati do objave službenih rezultata, a u slučaju odbijanja prigovora neće mu čestitati zbog "crvenih zastava, harmonika i povika 'Vukovar je drugi put pao'".

Teška vremena za šerife

Još je u ponedjeljak bilo obavijesti o tome kako je Kompanović odmah nakon objave neslužbenih rezultata izbora pokušavao utjecati na izborna povjerenstva i dokopati se glasačkih listića.

Kompanović je, bez obzira na svoje istupe, zapravo najviše ljut na samog sebe. HDZ je bio uvjeren kako će gradonačelničke izbore dobiti bez problema, zbog čega je i istaknuo Karla Franjića, slabog kandidata. Bivši belomanastirski gradonačelnik iz HDZ-a, Davorin Bubalović, nije se htio ponovno kandidirati, budući da bolje zarađuje s privatnom liječničkom praksom. Kompanović nije htio kandidirati sam sebe, jer jednako kao i Mlinarić u Vukovaru, preferira vladati iz pozadine.

J. Dragišić
Foto: Damir Gilbušić / Cropix
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.