Porasle cijene dionica na većini azijskih burzi

Foto: EPA

NA VEĆINI azijskih burzi cijene dionica su porasle jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, no veći uspon tržišta onemogućuju strahovanja od slabljenja globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,4 posto, pa je ovotjedne gubitke ublažio na 1,8 posto.

Oštar pad prethodnih dana, jutros došlo do porasta

Na Tokijskoj je burzi u prvom radnom danu u Japanu u novoj godini Nikkei indeks potonuo 2,7 posto, što je posljedica snažnog jena i strahovanja ulagača od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

U minusu je i australski burzovni indeks, 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 1,4 posto.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, većina azijskih burzi jutros je porasla jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine idućega tjedna.

Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineskog, tako i američkog gospodarstva, što je, među ostalim, posljedica dosadašnjeg carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, no do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

„Sve je više dokaza da su trgovinski potezi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa protiv Kine naštetili američkom gospodarstvu kao i kineskom, dok nas je Trump uvjeravao da će SAD postići korist na račun svih ostalih. Stoga je sve više razloga za vjerovanje da bi Washington i Peking mogli postići neki dogovor”, kaže Ray Attrill, direktor u National Australia Bank.

Na kineskim su burzama cijene dionica jutros porasle i zbog najave poticajnih mjera kineskih vlasti kako bi se zaustavilo usporavanje rasta gospodarstva.

Podršku tržištima dionica pruža i nada ulagača da će, s obzirom na usporavanje rasta američkog gospodarstva, Fed okončati ciklus povećanja kamata.

Američki Fed najavio povećanje kamata

Premda je nedavno američka središnja banka signalizirala da u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata, trgovci na tržištu novca procjenjuju da neće biti niti jednog povećanja.

Naprotiv, očekuju da će idući potez Feda biti smanjenje kamata, možda već do kraja ove godine.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio prema japanskom jenu nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 108,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,15 jena.

Jačanje japanske valute bila je prethodnih dana posljedica nesklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, zbog čega su tražili utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Dolar oslabio prema euru

I dok je prema jenu ojačao, dolar je prema europskoj valuti ponešto oslabio. Stoga je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1365 na 1,1390 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,50 bodova.

A cijene nafte posljednjih su dana nestabilne pa su jedan dan u porastu, a već drugi padnu. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 20-ak centi, na 47,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 15 centi, na 56,10 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.