Pop i ljubitelj ustaša ide na sud, 15.3. sucu mora objasniti propovijed o NDH

Foto: Facebook, Screenshot: HRT

IAKO je Državno odvjetništvo u Splitu odbacilo kaznenu prijavu protiv fra Luke Prcele jer, kako su objasnili, nema obilježja kaznenog djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju i članka 325. stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, on će ipak trebati na sud.

Državno odvjetništvo je, naime, podiglo obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zatražena je maksimalna kazna, a to je kunska protuvrijednost 200 DEM. Po stavu Državnog odvjetništva, fra Prcela je svojom misom vrijeđao i omalovažio moralne osjećaje građana.

Ročište će se održati 15.3. Objavila je to na svom Facebooku novinarka Nataša Škaričić koja ga je i prijavila.

"Nakon moje kaznene prijave protiv Luke Prcele, DORH procijenio da je svećenik počinio prekršaj javnog vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana!

Ne znam je li ovo prvi put da se protiv jednog svećenika pokreće prekršajni postupak, ali za ovakvo djelo sigurno jest.

Nije puno u ovom ludilu, ali me veseli.

Radilo se o prijavi zbog negiranja zločinačkog karaktera NDH na misi koju je prenosio HTV", napisala je Škaričić na Facebook.

Škaričić: Iznenađena sam

Za Index je dodatno pojasnila.

"Moram priznati da sam prilično iznenađena. Prijava je podnesena u svibnju prošle godine, mislila sam da je državno odvjetništvo zaboravilo na nju i da će je tradicionalno ignorirati. Ne znam zašto je djelo kvalificirano kao prekršaj, nisam se stigla raspitati za obrazloženje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.


Svakako, ovo je važan događaj, jer se prvi put jedan svećenik naziva okrivljenikom za ovu vrst prekršaja i izvodi pred sud. Pozvana sam da dodatno svjedočim i tome ću se pozivu rado odazvati, iako baš ne razumijem ulogu pojedinca kada je riječ o prekršaju protiv javnog reda i mira. Sud bi trebao procijeniti je li Prcela negiranjem zločina NDH uznemirio opću javnost, a ne samo mene", rekla je Škaričić za Index.

Među ostalim, fra Prcela je u nedjeljnoj misi na HTV-u, osuo drvlje i kamenje na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, i to zbog toga što je izjavila da NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

"Ja ne mogu to nikako oprostiti. Tko to kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45.? Ma ja pitam, ako je to morala reći pred Amerikancima, pitam je zašto nisi rekla: "Pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Nismo mi bombardirali ni Dresden, ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Dosta je više da sami po sebi pljujemo", kazao je fra Prcela.

Splitski svećenik dobro je poznat kao štovatelj lika i djela Ante Pavelića, čitav niz godina služio je misu za poglavnika, pa je zbog toga zatraženo procesuiranje i odgovornih osoba na HTV-u koje su mu omogućile prijenos mise u udarnom terminu. Nije poznato da je na HRT-u itko odgovarao zbog ovoga.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.