Pop blagoslovio novi ratni brod

Screenshot: MORH

PROTOTIP obalnoga ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji je izgrađen u Brodosplitu, na svečanosti u Vojarni Admiral flote Sveto Letica - Barba u splitskoj Lori službeno je dobio ime Omiš, a obavljena je i njegova primopredaja.

Primopredaji ratnog broda nazočio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji ga je blagoslovio.

Brod je dugačak 43,25 metara, opremljen je automatskim topom promjera 30 milimetara i dvjema strojnicama promjera 12,7 milimetara, a ima i četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Krstičević održao govor

Ministar obrane i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Damir Krstičević je istaknuo da brod svojim karakteristikama unaprjeđuje sposobnost Obalne straže.

"Tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama ovaj obalni ophodni brod znatno će unaprijediti sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u provedbi zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog obalno-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske", rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je kako je posebice radostan što je taj brod proizvod hrvatske brodogradnje, čime su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još jedanput pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i važan partner našim tvrtkama.
"Ovaj projekt omogućuje Brodosplitu i izlazak na dio svjetskog tržišta na kojem do sada nije bio zastupljen, a u Ministarstvu obrane imat će, kao i ostali pripadnici obrambene industrije, punu potporu", dodao je Krstičević.

Po njegovim riječima, Hrvatska vojska je usred procesa prilagodbe novim sigurnosnim izazovima koji zahtijevaju unaprjeđenje i dodatan razvoj sposobnosti.

"Kao što je Jadransko more sa svojim prirodnim bogatstvima i prometnim tranzicijskim pravcima važan dio Republike Hrvatske, tako i Hrvatska ratna mornarica mora biti važna grana Hrvatske vojske upravo kako bi mogla jamčiti sigurnost na Jadranskom moru", poručio je Krstičević.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.