Položen kamen-temeljac za 17 stanova za veterane u Splitu

Foto: Hina

POVODOM Dana hrvatskih branitelja Grada Splita, na Mertojaku je, u Ulici Prvih hrvatskih redarstvenika b.b., položen kamen temeljac za zgradu u kojoj će se zbrinuti 17 obitelji hrvatskih veterana.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da je današnji događaj rezultat zajedničkog i transparentnog rada te podsjetio kako je nakon prihvaćanja gradskog proračuna pozvao svih 17 obitelji na razgovor, a četiri mjeseca kasnije polaže se kamen-temeljac za stanove.

"To se dogodilo nakon dvije godine procedura i proceduralnih problema koji se mogu pomicati ako postoji hodogram, zaduženja i jasni ciljevi. Mi smo to uspjeli", rekao je.

Krstulović Opara rekao je kako će Grad Split pobrinuti i za veterane koji su još stambeno nezbrinuti te najavio da će se veliko naselje izgraditi za veterane i mlade obitelji temeljem POS-a na području Korešnice gdje je Ministarstvo državne imovine dodijelilo zemljište Gradu Splitu.

U zgradi na Mertojaku planira se izgraditi 17 stanova na četiri etaže, stambena zgrada imat će i 1900 kvadrata podzemne garaže i parkirališta. Investitor je Grad Split, vrijednost zgrade je 16 milijuna kuna, a rok gradnje 16 mjeseci.

Državni strateški projekt

"Postupak oko te zgrade dugo je trajao. Zatekli smo nedovršen posao koji je počeo prije dvije godine, iskrsli su problemi i nesporazumi kojima se nitko nije bavio. Mi smo se zajedno s braniteljima s time uhvatili u koštac i u par sastanaka dogovorili smo sve korake. Rezultat toga je uspješan početak radova s odabranom ekipom izvoditelja", izjavio je dogradonačelnik Nino Vela.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić izvijestio je da je području Splitsko-dalmatinske županije još 2600 nezbrinutih obitelji ili članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, ali je izrazio nadu da će sinergijom ministarstva i lokalne samouprave pronaći rješenje i ubrzati stambeno zbrinjavanje. Naglasio je da je to ministarstvu jedna od strateških zadaća koja je u jedinstvenom Zakonu o hrvatskim braniteljima, ali i mjera na kojoj će se inzistirati do kraja mandata.

"Buduće naselje na Korešnici je državni strateški projekt i ako se krene s gradnjom iza toga će trebati stati država. Projekcije su da se tamo gradi do 2000 stanova koji bi u okolici imali sve potrebne sadržaje. Prostora za gradnju tamo zaista ima, projektna dokumentacija je u pripremi i svakako je to jedno od rješenja za stambeno zbrinjavanje na području Grada Splita i Solina", rekao je Vukić.

O useljenju u svoj stan već 20 godina razmišlja 50-godišnji podstanar i hrvatski veteran, od 1991. dvaput ranjavani Dino Duplančić koji vjeruje da će za 16 mjeseci svoju privremenu adresu napokon promijeniti za stalnu.

"To čekamo zajedno: moja supruga, dvoje djece i ja. Samo sam na rješenje za stan čekao osam godina. Konačno da se i ovo dogodi", rekao je Duplančić te dodao kako je očito da u našoj zemlji svi rade za svoj džep, a da su neki postavljeni na određena mjesta, iako rata vidjeli nisu.

Izaslanstvo Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije jutros je položilo vijence na splitskom groblju Lovrinac, na Groblju hrvatskih branitelja i na Spomen obilježju poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu, a sveta misa služena je u katedrali sv. Dujma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.