Poljska potpisala ugovor o proširenju terminala za ukapljeni plin

Ilustracija: EPA

POLJSKA je potpisala ugovore vrijedne 1,9 milijardi zlota (483 milijuna dolara) o proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Swinoujscieu na Baltičkom moru.

Kapacitet terminala bit će do 2023. proširen sa sadašnji pet na 8,3 milijarde prostornih metara (bcm), prema ugovoru koji su danas potpisali odjel za LNG poljskog operatora plinske infrastrukture Gaz-Systema i luke Szczecin i Swinoujscie s konzorcijem Porr i TGE Gas Engineering.

Neće produljiti ugovor s Gazpromom

Poljska tim terminalom želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu na koji još uvijek otpada više od polovine njezine ukupne potrošnje.

„Terminal nam pruža fleksibilnost kako bismo mogli dobivati plin iz različitih dijelova svijeta“, rekao je ministar energetike Piotr Naimski.

Poljska državna plinska kompanija PGNiG ne planira produljiti dugoročni ugovor s ruskim Gazpromom o opskrbi plinom nakon njegova isteka 2022. godine već se sprema zamijeniti ruski plin LNG-om i plinom iz Norveške koji će dopremati budućim plinovodom.

PGNiG očekuje da će potrošnja plina u Poljskoj rasti u narednim godinama budući da taj energent postupno zamjenjuje ugljen, koji danas zauzima dominantnu poziciju u proizvodnji struje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.