Poljska će proizvoditi Novavaxovo cjepivo protiv korone

Foto: EPA

POLJSKA biotehnološka tvrtka Mabion potpisala je preliminarni ugovor o proizvodnji Novavaxovog cjepiva protiv covida-19 uz financijsku potporu državnog fonda, u sklopu nastojanja vlade da ubrza cijepljenje stanovništva.

Mabion je u srijedu objavio da je potpisao okvirni ugovor s Novavaxom za prijenos tehnologije za cjepivo protiv covida-19.

Državni fond PER osigurat će 11 milijuna dolara u obliku zajmova i udjela kako bi tvrtka mogla udvostručiti proizvodne kapacitete u središnjoj Poljskoj.

"Najveći izazov kad je riječ o dostupnosti cjepiva su proizvodni kapaciteti. S time svi proizvođači cjepiva imaju problema i to je uzrok kašnjenja. Investicija je izravan odgovor na te probleme", rekao je direktor PER-a Pawel Borys.

Poljska ima oko 38 milijuna stanovnika, a do sada je cijepila preko tri milijuna, većinom cjepivima koja proizvode Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Osigurala je i osam milijuna doza Novavaxovog cjepiva putem Europske unije. Ono još čeka odobrenje europskih regulatora.

Borys je rekao da će PER vjerojatno osigurati dodatnu financijsku potporu Mabionu bude li potrebno te ulagati u slične tvrtke.

"Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata i jedna od najvećih prilika za Poljsku da zaista počne proizvoditi cjepiva protiv covida-19", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.