Policija osam zemalja EU razgovara o borbi protiv terorizma na talijanskoj Lampedusi

Foto: Hina

RAVNATELJI policije osam južnih zemalja Europske unije sastali su se u srijedu na talijanskom otoku Lampedusi kako bi organizirali bolju suradnju u borbi s terorizmom, ilegalnom imigracijom i krijumčarenjem.

Čelnici policija tih zemalja - Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Cipra - koji su došli na poziv Rima, obvezali su se na "bolju suradnju", rekao je čelnik talijanske policije Franco Gabrielli.

Gabrielli je dodao da će Rim u narednim mjesecima organizirati druge sastanke o pojedinim pitanjima.

Informacije nisu jamstvo sigurnosti

Na ovom prvom susretu na dnevnom redu je bila borba s terorizmom, napose praćenje i reintegracija boraca koji su se vratili iz Sirije i onih koji su onamo htjeli poći, poput Youssefa Zaghbe, talijansko-marokanskog državljanina koji je u subotu sudjelovao u napadu u Londonu.

Gabrielli je upozorio da "bujica informacija" koja trenutačno kola između europskih zemalja o opasnim pojedincima ne može biti apsolutno jamstvo.

"Teško je procijeniti stupanj opasnosti pojedine osobe (...) i predvidjeti tijek radikalizacije", istaknuo je, dodavši da postoji "golemi nesrazmjer" između mnoštva prijava i manjeg broja onih koji se odluče djelovati.

Sve više organiziranog kriminala

Policijski čelnici su usto upozorili na "neprestanu i sve veću prijetnju" organiziranog kriminala u EU-u i razgovarali o migracijskim izazovima s kojima su više ili manje sučeljene sve zemlje.

Od početka godine na obale južne Europe stiglo je više od 72.000 migranata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.