Policija ubila terorista iz Strasbourga

Screenshot: BFMTV, Index.hr

FRANCUSKA policija locirala je i ubila napadača na ljude na božićnom sajmu u Strasbourgu. Podsjetimo, napadač je u utorak navečer na božićnom sajmu počeo pucati iz pištolja. U napadu su poginule tri osobe, a trinaestero njih je ozlijeđeno. 

Policija je iste večeri krenula u potragu za njim te je čak došlo i do evakuacije dijela grada, konkretno četvrti Neudorf. U toj četvrti je, kako javlja BBC, napadač danas pronađen.

Napadač je bio Cherif Chakatt, koji je bio u bijegu od večeri napada, a u potrazi za njim uhićeno je pet osoba.

Krio se u istoj četvrti dva dana?

Kako javlja BBC, u četvrti u kojoj je napadač pronađen začuli su se pucnji, a iznad grada kruže policijski helikopteri.

Prema prvim informacijama, pronađen je u istoj četvrti u kojoj ga je policija tražila u noći ubojstva, četvrti Neudorf, javlja BBC.

Le Monde pak dodaje kako je uhićen južno od te četvrti, u skladištu u četvrti Le Meinau.

Policija je u kratkom priopćenju izvijestila da je napadač neutraliziran, javlja Guardian. Reuters pak javlja kako su njihovi reporteri začuli tri pucnja koja su uslijedila nakon današnje opsežne policijske akcije. 

Ubijen je oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Prema navodima Associated Pressa koji se poziva na anonimni izvor iz policije, Chekatt je imao pištolj i nož u trenutku kada je upucan. BBC javlja kako je ubijen u razmjeni vatre s policijom, a dodaje i kako policajci nisu ozlijeđeni. 

Ubijen je na kilometar udaljenosti od mjesta gdje je u utorak navečer izveo napad. 

Islamska država preuzela odgovornost za teroristički napad

U kasnim večernjim satima odgovornost za napad u Strasbourgu preuzela je teroristička skupina Islamska država. Kako javlja njemačka novinska agencija DPA, islamistička agencija Amaq objavila je kako je napad na božićnom sajmu u Strasbourgu izveo jedan od njihovih ljudi.

Ministar unutarnjih poslova opisao tijek akcije

Medijima se obratio gradonačelnik Strasbourga, koji je zahvalio policiji na njihovoj akciji za koju kaže da će život u Strasbourgu vratiti u normalu.

Ministar unutarnjih poslova, Christophe Castaner, novinarima se obratio i opisao tijek akcije. 

"Ekipa specijalaca u kojoj su bile tri osobe primijetila je oko 21 sat osobu koja je hodala ka kućnom broju 74 u ulici Lazaret. Osoba je odgovarala profilu muškarca kojeg tažimo. 

Kada je ekipa prišla muškarcu kako bi ga uhitila, on se okrenuo k njima i počeo pucati. Odmah su uzvratili i neutralizirali napadača", rekao je.

Christopher Castaner je pak specijalnim policajcima rekao da je ponosan na njih. "Mislim i na žrtve, na ranjene, na njihove najmilije", dodao je. Poručio je i da će se božićni sajam ponovno otvoriti u petak.

Tko je bio terorist iz Strasbourga? 

Chekatt je rođen 4. veljače 1989. u Strasbourgu. Već je otprije poznat njemačkoj i francuskoj policiji jer je bio osumnjičen za djela nevezana uz terorizam.

Tako je prije sedam godina bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog toga što je razbijenom staklenom bocom napao tinejdžera. Lokalne novine Dernières Nouvelles d'Alsace navode da je napadač iste godine bio osuđen na dvije godine zbog oružanog napada.

U Njemačkoj je robijao zbog pljačke stomatološke ordinacije i ljekarne te je deportiran u Francusku nakon što je odležao kaznu.

"Tijekom tih razdoblja provedenih u zatvoru primijetili smo radikalizaciju u njegovim vjerskim običajima. No nikada nije bilo znakova da priprema napad", rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Chekatt je već otprije bio pod prismotrom vlasti i na takozvanoj listi Fiche S, potvrdila je policija u Strasbourgu.

Riječ je o listi na kojoj se nalaze imena onih koje treba nadzirati zbog povezanosti s terorizmom i radikalizmom. Na toj listi nalazi se 26.000 ljudi, od čega se za desetak tisuća njih sumnja da su radikalizirani.

U utorak ujutro ga je policija trebala privesti zbog moguće veze s jednim ubojstvom prošlog ljeta, ali je uspio pobjeći. Tijekom pretresa njegove kuće pronađene su granate, dva noža i pištolj. Te iste večeri napao je ljude na božićnom sajmu u Strasbourgu.

Kratko je dvaput razmijenio vatru s pripadnicima sigurnosnih snaga bježeći policiji te se vjeruje da je pritom i ozlijeđen.

Prema izjavama svjedoka, Chekatt je prilikom napada uzviknuo "Allahu Akbar". 

Tražilo ga preko 600 policajaca, na ulice izašla vojska

Od večeri napada do danas, Chekatta je tražilo preko 600 policajaca. 

Dan nakon napada, policija je izdala međunarodnu tjeralicu za njim, u kojoj je naglašeno da je iznimno opasan.

Predsjednik Macron je nakon napada odlučio mobilizirati i vojsku u sklopu operacije Sentinelle. Tada je na ulice izašlo 500 vojnika, a očekivalo se kako će još 1300 njih izaći na ulice francuskih gradova. Hoće li ta naredba ostati na snazi i nakon što je policija pronašla i ubila Ckekatta, ostaje za vidjeti. 

"Nekoliko dana prije božićnih i novogodišnjih proslava, cilj nam je osigurati mjesta na koja dolazi javnost", rekao je francuski premijer Edouard Phillipe u srijedu.

Tko su žrtve terorista iz Strasbourga?

U večeri napada poginule su tri osobe. Ozlijeđeno je njih 13. 

O žrtvama se još uvijek ne zna puno. Zasad je objavljen identitet Tajlanđanina, Anuponga Suebsamarna, koji je imao 45 godina. On je u Strasbourgu bio u turističkom posjetu sa svojom suprugom. Njegovu smrt potvrdilo je tajlandsko veleposlanstvo u Parizu. 

Kako piše France 24, tajlandski turist je ubijen dok je izlazio iz restorana u centru grada. 

Web stranica tajlandskih novina Khao Sod na engleskom jeziku objavila je da je Anupong bio vlasnik tvornice rezanaca istočno od Bangkoka, kao i trgovine odjećom u tajlandskoj prijestolnici.

Druga žrtva je 40-godišnji stanovnik Strasbourga porijeklom iz Afganistana, Kamal Naghchband. Bio je otac troje djece i vlasnik lokalne garaže.  Ustrijeljen je u glavu, piše Le Parisien. 

Le Figaro piše kako je treća žrtva umirovljeni bankar iz Strasbourga koji je imao 61 godinu.

Ozlijeđeno 13 osoba

Među ranjenima je i mladi radijski novinar iz Italije, Antonio Megalizzi. Metak ga je pogodio u bazu lubanje i nalazi se u kritičnom stanju. Megalizzi je, javlja La Repubblica, novinar radijskog konzorcija Europhonica koji je u Strasbourg došao izvještavati o sjednici Europskog parlamenta.

U napadu je ozlijeđeno troje uličnih glazbenika iz lokalnog umjetničkog kolektiva Mimir koji su svirali ispred kafića Savons d'Helene. Jedan od njih, bubnjar, pogođen je u vrat i nalazi se u komi. Drugi je također u ozbiljnom stanju, s ozljedom glave, a treći je lakše ranjen.

Dvoje Francuza iz pokrajine Vosges na istoku Francuske također je ozlijeđeno u napadu. Jedan od njih je pogođen u stražnji dio vrata i nalazi se na odjelu intenzivne njege. Druga je 18-godišnjakinja koja je operirana i izvan je životne opasnosti. 

Još jedan Francuz, soboslikar i otac dvoje djece, teško je ranjen, javlja Le Parisien. A vlasnica lokalnog dućana sa sirom, Christelle Lorho, objavila je na Facebooku da je njena 18-godišnja kći Jeanne ranjena u ruku. 

"Operirana je večeras i budna je. Sretni smo i veseli što je i dalje s nama", napisala je majka. 

Poljsko veleposlanstvo javilo je na Twitteru i da je jedan poljski građanin među ozlijeđenima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.