Policajci koji su pobjegli iz Mjanmara: "Rekli su nam da pucamo na prosvjednike"

Foto: Epa

POLICIJSKI službenici iz Mjanmara rekli su za BBC da su pobjegli preko granice u Indiju nakon što su odbili izvršiti zapovijed vojske koja je prošlog mjeseca preuzela vlast.

"Dobio sam zapovijed da pucam na prosvjednike. Rekao sam im da ne mogu", kazao je policajac koji je htio ostati anoniman, kojem je BBC nadjenuo ime Naing.

Naing je radio u policiji Mjanmara devet godina, a sada se skriva indijskoj državi Mizoram.

"Glavni vojni časnik naredio nam je da pucamo u ljude“

Otkako je mjanmarska vojska preuzela vlast 1. veljače, na ulicama se pojavilo na tisuće prosvjednika. Snage sigurnosti su nasilnim putem suzbijale prosvjede te su optužene za ubojstvo više od 50 ljudi.

UN, SAD i niz drugih zemalja osudili su ubijanje civila, no vojska je odbacila optužbe i rekla da je spremna na sankcije i izolaciju.

22-godišnji Htut (nije njegovo pravo ime) ispričao je kako su on i drugi policajci nakon puča bili upareni s vojskom dok su patrolirali ulicama. Pritvarali su i one prosvjednike koji su mirno protestirali i lupali posuđem.

Htut je također rekao da su mu rekli da puca na prosvjednike, što je on odbio.

"Glavni vojni časnik naredio nam je da pucamo u ljude koji su izašli na ulice u skupinama većim od pet osoba. Znam da je vojska pretukla mnoge ljude. Noćima uopće nisam mogao spavati. Kada sam vidio da krvave nevini ljudi, moja savjest mi više nije dopuštala da u tome sudjelujem“, kazao je Htut.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.