Pokrenuta ekshumacija žrtava Španjolskog građanskog rata

DANAS je pokrenuta ekshumacija žrtava Španjolskog građanskog rata iz velike masovne kosturnice u blizini Madrida, izgrađene pod nadzorom diktatora Francisca Franca, a iskopavanje posmrtnih ostataka uslijedilo je nakon šestogodišnje pravne bitke rodbine žrtava koja ih želi dostojno pokopati.
 
Ekshumacija tijela na zahtjev rodbine četvorice muškaraca, koji su poginuli u Španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) mogla bi za sobom povući nove zahtjeve za iskopavanjem posmrtnih ostataka iz golemog mauzoleja u Dolini palih (Valle de los Caidos) u kojemu su na istome mjestu pokopani pripadnici obiju sukobljenih strana u građanskom ratu. Dolina palih vjerojatno je najkontroverzniji i sigurno najveći podsjetnik na diktaturu.
 
Gotovo tri desetljeća nakon tranzicije u demokraciju koja je uslijedila nakon Francove smrti, prethodna socijalistička vlada ovaj je spomenik željela pretvoriti u simbol pomirenja između dviju sukobljenih strana.
 
Mnoge obitelji još čekaju na ekshumaciju
 
"Riječ je o našim djedovima i želimo ih odvesti kući", rekla je za Reuters Rosa Gil, unuka Pedra Gila koji je umro boreći se na Francovoj strani. Španjolski građanski rat i osam desetljeća nakon završetka još uvijek baca sjenu na španjolsku povijest. Mnoge obitelji vojnika i civila ubijenih u sukobu, a smatra se da ih je bilo oko 500.000, žele ekshumirati svoje voljene iz masovne grobnice. 
 
Blizu bazilike u Dolini palih, iznad zgrade u kojoj je pokopan i zloglasni diktator Francisco Franco, uzdiže se križ visok 152 metra, a ističe se i orao kao simbol frankizma, prizivajući nacionalni katolicizam koji je ranije bio krajnje desničarska i duboko religiozna ideologija pobjednika građanskog rata. 
 
Španjolska javnost već dugo je podijeljena u pogledu ovog spomenika. Neki ga vide kao središnji aspekt španjolske tradicije, a drugi kao hram generalu Francu koji bi trebalo srušiti. Ovi drugi podsjećaju da je riječ o jedinom preostalom spomeniku jednom fašističkom vođi u Europi.
 
"Ovdje su predstavnici obiju strana"
 
Građevinski stručnjaci u ponedjeljak su kazali da je moguće ekshumirati posmrtne ostatke braće Lapena koje su ubile Francove snage na samom početku rata, kao i dvojice nacionalističkih boraca, Pedra Gila i Juana Gonzaleza. 
 
Riječ je o samo četvorici od više tisuća vojnika koji su se borili na objema stranama tijekom građanskog rata. Brojne žrtve ekshumirane su iz masovnih grobnica diljem Španjolske pedesetih godina prošlog stoljeća i prebačene u Dolinu palih bez znanja ili pristanka članova obitelji. Rodbina braće Lapena, Pedra Gila i Juana Gonzaleza okupila se u ponedjeljak pred ulaskom u kosturnicu držeći u rukama crno-bijele fotografije svojih djedova.
 
"Nije ovdje riječ o ljevičarima protiv desničara", kazao je Eduardo Ranz, odvjetnik koji zastupa obitelji. "Ovdje su predstavnici obiju strana, republikanske i nacionalističke."
 
"Ovo je važan dan, ne samo za nas nego i za sve obitelji koje su u istoj situaciji poput nas", kazala je unuka jednog od braće Lapena, Maria Purificacion Lapena. "Voljela bih da ovo mjesto postane ishodište traženja istine o našoj prošlosti", kazala je Lapena.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.