Pokopani Miki i Bugi, braća koja su tragično preminula na Mosoru

Foto: Index

TISUĆE Splićana oprostili su se danas na groblju Lovrinac od Milana i Aleksandra Stamenova, dvojice braće koji su umrli na Mosoru u razmaku od pet minuta. Pokazalo se da su obojica doživjeli infarkt. Miki prvi, kada je na izvoru kraj planinarskog doma uzeo vodu, a onda i Bugi, njegov tri godine stariji brat kojem se srce slomilo od tuge kada je vidio njegovo beživotno tijelo.

"Najradije ćemo pričati priče o Bugiju i Mikiju, dva brata koji nisu znali živjeti jedan bez drugog", kazao je na oproštaju Frane Bebić iz Hrvatske gorske službe spašavanja. Aleksandar Stamenov bio je njihov pridruženi član, a Milan koji je radio na splitskoj patologiji, gotovo je svaki vikend bio na Mosoru.

"Bili ste jedinstven tandem, Miki bi vješto umatao rane, a Bugi organizirao spašavatelje"

"Gotovo da nema osobe koja se unesrećila na tom području, a da nije prošla kroz vaše ruke. Miki koji bi vješto umatao rane i imobilizirao iščašene gležnjeve na livadama Mosora, Bugi koji je znao organizirati kolege spašavatelje, bili ste jedinstveni tandem na ovom području. Endem. No vaš pečat sezao je mnogo dalje, to mogu posvjedočiti brojne kolege iz cijele Hrvatske koji su vam došli odati počast.

Dragi naši prijatelji, otišli ste prerano. Očekivali smo da ćemo ostariti uz vas, ispričati još mnoge anegdote i viceve, skupiti vam drva i oguliti krumpir. Morat ćemo bez vas, ali s puno promišljanja i sjećanja što bi Miki rekao, kako bi se Bugi nasmijao. Napustili ste ovaj svijet na vašem najsvetijem mjestu koje će nas rezati u srcu kod svakog prolaska", kazao je Bebić.

"Velika vam hvala, svoj ste život posvetili da pomognete drugima"

Dramatične trenutke na Mosoru opisao je domar planinarskog doma Špiro Gruica. Našao je Milana kako leži kod izvora. Gruica je zaplakao dok je govorio.

"Desilo se nešto što nikada nisam očekivao. Ništa nije slutilo na zlo. Pronašao sam te, bit ću ponosan što sam bio u tom trenutku tu i pokušao ti pružiti pomoć, dozivajući tvog brata koji je bjesomučno dotrčao da ti pomogne. Nakon nekoliko koraka rekao je: "Brajo ne mogu više." Tužni smo ja i supruga, 30 godina našeg druženja, meni ste bili braća. Velika vam hvala, svoj ste život posvetili da pomognete drugima", kazao je Gruica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.