IZVANREDNO STANJE U BIH

Pogledajte što su poplave napravile u BiH. Voda uništila kuće, mostove, ceste...

STANJE na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog kantona te Kantona Sarajevo se smiruje. Vodostaji rijeka stagniraju, ali iza mještana i dežurnih službi je besana noć.

Od jučer ujutro su se građani Bosne borili s vodenom bujicom koja je rezultat otapanja velikih količina snijega i obilne kiše. Mnoge je broj onih kojima su poplavljene kuće, automobili, obradive površine i uništena putna infrastruktura podsjetio na svibanj 2014. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu pogodila nezapamćena kataklizma, piše Klix.ba.

Iako se situacija smiruje, vodostaji stagniraju, stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja tijekom noći su dežurali pored riječnih korita, a blizu 50 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite nalazi se u Busovači gdje su nadljudskim naporima uspjeli osposobiti putnu komunikaciju na magistralnom putu M-17 Lašva - Busovača i samim tim put Busovača - Kiseljak.

U razgovoru za Klix.ba direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je kazao da se situacija normalizira, ali da nema mjesta opuštanju za njegove radnike.

"Radimo sa sedam-osam pumpi kako bismo osposobili putnu komunikaciju i vodu prebacili s jedne strane Bosne na drugu. Tijekom noći smo se fokusirali na održavanje prometnica jer nemamo stanovništva kojima trebamo pomoći na ovom području. Ne možemo si priuštiti taj luksuz da se opuštamo, bit ćemo na terenu i fokusirani na sve probleme. Trenutno je sve pod kontrolom i nema razloga za paniku", izjavio je Solak.

Bilo i evakuacija

Busovaču je posjetio i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji se sastao sa Solakom i načelnikom Busovače Asimom Mekićem.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač je kazala da je tokom noći izvršen i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

Kritična situacija u Kaknju

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne u Zenici stagnira i trenutno iznosi pet metara. Situacija je kritičnija na području općine Kakanj gdje vodostaj rijeke i dalje raste.

"U Karaliskom polju rijeka Bosna se izlijeva na regionalnu cestu, reagiramo nasipima. U Modrinju je viseći most postao brana za sav otpad koji nanosi rijeka i teško da će izdržati s obzirom na to da je nivo vode iznad mosta. Sve raspoložive ekipe i stanovništvo su angažirani i u stanju pripravnosti", priopćio je v.d. načelnik Kaknja Aldin Šljivo.

Osim u Maglaju, gdje je blokirana regionalna cesta Maglaj - Zavidovići, stanje uzvodno od Zenice prema Doboju i Tesliću je zadovoljavajuće i bez većih opasnosti po imovinu i ljude.

Problemi i u Hercegovini

Velike kiše izazvale su značajne problemu i u Hercegovini. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora nivo Neretve iznosi 811 cm. Mnogi kraški potoci protekli su ovog dana, a neki su, kao Badnjača u Vranjevićima, južno od Mostara, ugrozili mjesne puteve. Kiša je u poslijepodnevnim satima prestala padati, ali nivo rijeka je i dalje nastavio rasti. 

Kiša je uslijed loše infrastrukture napravila uobičajene probleme građanima Mostara poplavivši par pristupnih cesta, kao i pojedine ulice u gradu. U Dubrovačkoj ulici voda je prodirala u parkirane automobile, a građani su strahovali da će ući i u stanove. 

Padaline su uzrokovale i niz odrona, a najviše problema sudionicima u prometu napravio je onaj ispred tunela u Čelebićima. Nije bilo ozlijeđenih, a nekoliko sati prometovalo se jednom kolovoznom trakom. 

Kako su za Klix.ba potvrdili u PU Konjic, odron je saniran u kasnim poslijepodnevnim satima te se tim dijelom magistralnog puta M-17 saobraća nesmetano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.