Pogledajte račune: Holding Zagrepčanki naplatio 738 posto veću komunalnu naknadu

UDRUGA Partnerstvo za društveni razvoj dobio je prijavu u kojoj se vidi kako je Zagrebački holding Loreti Jakovac naplatio 738 posto veću komunalnu naknadu za siječanj u odnosu na prosinac prošle godine.

"Pozivamo sve građanke i građane Grada Zagreba da obrate pažnju na račune za komunalnu naknadu koje su primili u 2010. godini (za prvi, drugi i treći mjesec) te ukoliko su im računi uvećani bez izdavanja prethodnog rješenja molimo da isto prijave udruzi Partnerstvo za društveni razvoj", stoji u priopćenju udruge te se navodi da bi građani u tom slučaju trebali poslati žalbu na ispostavljanje račune Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva preko Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Komunalna naknada skočila sa 36 kuna na 271 kunu

Iz Udruge savjetuju i da tako uvećani račun odbiju platiti, ako prethodno nije dobiveno rješenje o uvećanju cijene usluga po bilo kojoj osnovi. "Prema analizi dokumenata iz prijave koju je udruzi Partnerstvo za društveni razvoj podnijela gđa. Loreta Jakovac, Grad Zagreb, odnosno Gradski holding je za prvi mjesec 2010. godine gđi. Loreti Jakovac uvećao iznos komunalne naknade za cijelih 738 posto, s iznosa 36,80 kuna  na iznos 271,68 kuna mjesečno", stoji u priopćenju Udruge te se dodaje kako je veći račun dobiven bez izdanog rješenja i obrazloženja o uvećanju cijene.

Navode kako je Jakovac uvećala kvadraturu stambenog prostora te je očekivala povećanje računa, "no s obzirom na pogrešan izračun kvadrature stambenog prostora od strane 'stručnih službi' Grada Zagreba (pogreška od 20 posto), gđi. Loreti Jakovac je de facto protuzakonito uvećana naknada koju plaća za 20 posto iznosa, a sve bez prethodno izdanog rješenja". Nakon što se Jakovac žalila, 25. siječnja joj je Zagreb izdao novo rješenje o komunalnoj i vodnoj naknadi.

"Gradska uprava želi štetu nastalu lošim poslovanjem protuzakonito naplatiti od građana"

"Posebice je važno naglasiti da je Grad Zagreb prvo uvećao iznos komunalne naknade bez prethodno izdanog rješenja, a potom je po žalbi izdao protuzakonita rješenja, koja su izdana 25. siječnja 2010. godine s rješenjem da se uvećanje cijena primjenjuje od 1. siječnja 2010. godine, dakle retroaktivno", stoji u priopćenju te se dodaje kako je takvo rješenje protuzakonito, jer tijelo javne uprave ne može nikakvu odluku primjenjivati retroaktivno.

"Ovakvim pristupom, gradska uprava želi štetu nastalu njihovim lošim i često zakonski upitnim poslovanjem sanirati protuzakonito od građanki i građana te pozivamo nadležna tijela RH (inspekcijske organe, MUP i DORH i USKOK) da hitno pristupe kriminalističkoj obradi po navedenom", zaključuje se u priopćenju Partnerstva za društveni razvoj.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.