UHLJEBISTAN

Pogledajte kartu iz njemačke studije: Hrvatska je crna rupa Europe

Foto: EY

NJEMAČKA konzultantska tvrtka EY objavila je ovih dana studiju u kojoj analizira kakve su pretpostavke za gospodarski rast u Europskoj uniji u kontekstu izazova globalne ekonomije 21. stoljeća. Hrvatska je u skupini nekoliko članica EU-a koje su označene kao najgore na osnovu podataka u pet ključnih kategorija: 1. digitalizacija, 2. istraživanje, inovacije i održiva energetika, 3. osnovna infrastruktura, 4. obrazovanje i integrativni rast te 5. zdravstveni sistem.

Studija EY-a smatra da su tih pet kategorija najvažnije za gospodarski rast, upozoravajući da se u Europu u proteklih deset godina nedovoljno investira, te da bi politička elita trebala naći nove načine da potakne investicije. Također naglašavaju da bi i EU i države članice trebale mnogo više investirati u infrastrukturu, koja u 21. stoljeću ne uključuje samo autoceste nego i optičke kablove i brzi internet.

Najbolje ocijenjene Austrija, Nizozemska, Švedska i Danska

Najbolje pretpostavke za trajni gospodarski rast imaju Austrija, Nizozemska, Švedska i Danska, koje su najbolje ocijenjene u studiji, te Švicarska koja nije članica EU-a. U kategoriji ispod te su Njemačke, Francuska, Finska, Belgija i Luksemburg, te se procjenjuje da su u tim zemljama potrebne veće investicije nego dosad u pojedinim sektorima. U sredini su sve ostale članice EU-a, dok su u kategoriji Schlusslichter, odnosno ''na začelju'', Hrvatska, Poljska, Grčka, Rumunjska i Bugarska.

Bodovanje u studiji EY-a je koncipirano tako da je cilj sakupiti što manje bodova, pa tako najbolje plasirane države od Švicarske do Danske imaju od 1 do 4 boda, što znači da su u pet ključnih područja napravile skoro sve što treba da imaju osiguran rast u budućnosti. Hrvatska je s 27 bodova bolja samo od Bugarske (29 bodova) i Rumunjske (27 bodova), a naročito je loše ocjene dobila u kategorijama osnovne infrastrukture te obrazovanja i integrativnog rasta. 

Utjeha može biti što je hrvatsko zdravstvo ocijenjeno boljim od primjerice češkog i još nekih članica EU-a koje su po sveukupnom zbroju plasirane bolje od Hrvatske i nisu u kategoriji ''na začelju''.

Hrvatskoj potrebne velike investicije da nadoknadi svoje zaostajanje

Ističe se da su Hrvatskoj potrebna ''velika poboljšanja i goleme investicije da bi mogla uhvatiti priključak'' s najboljim članicama EU-a i ''nadoknaditi svoje zaostajanje''. Napominje se da Hrvatska jako zaostaje u digitalizaciji.

Kada je riječ o kategoriji istraživanja i inovacija, ističe se da je u tome Hrvatska najslabija u cijeloj EU po broju prijavljenih patenata, dok je najbolja u potkategoriji arhitekture energetske mreže. U kontekstu osnovne arhitekture jako loše su ocijenjene hrvatske luke i opća konkurentnost u globalnom kontekstu. Hrvatska je i među najgorima u EU po zaposlenosti žena.

EY-ova studija zapravo nudi nacrt Hrvatskoj u što bi trebala investirati - napose u digitalizaciju i obrazovanje - kako bi gospodarski rasla. Za cijelu EU preporučuju mnogo veće javne investicije, podsjećajući da je to jedan od temelja velikog gospodarskog rasta Kine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.