Podgorica najavila uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kosovom

PODGORICA će uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, najavio je podgorički dnevni list Vijesti, navodeći kako je informacija potvrđena iz crnogorskog državnog vrha.

U tekstu se navodi da su se u srijedu sastali crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Milan Roćen, koji su dogovorili da se već do kraja voga tjedna i službeno uspostave diplomatski odnosi sa Prištinom.

Također se podsjeća da su premijer Đukanović i ministar Roćen još u prosincu prošle godine naznačili kako nema potrebe ni svrhe da se tim političkim potezom previše oteže.

S druge se strane, tvrdi isti izvor, predsjednik države Vujanović i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović skloniji su pričekati odluku, odnosno presudu Međunarodnog suda pravde u procesu u kojem Srbija zahtijeva da se proglašenje samostalnosti Kosova proglasi nelegalnim.

U svakom slučaju, tvrdi crnogorski dnevni list, formalno proglašenje diplomatskih odnosa ne znači i da će Podgorica u Prištinu odmah poslati  svojeg ambasadora. Do tog trenutka, odnosno do pripreme „terena“ za slanje diplomata na Kosovo, može proći i nekoliko mjeseci.

Crnogorski mediji upozoravaju kako će ova odluka zasigurno dodatno zaoštriti posljednjih mjeseci ionako zategnute odnose između Podgorice i Beograda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.