Počeli predsjednički izbori u Nigeriji

Foto: Hina/ EPA

PREDSJEDNIK Nigerije Muhammad Buhari glasao je na predsjedničkim izborima koji su se trebali održati prije tjedan dana, ali su bili odgođeni, izvijestila je televizija.

U izbornoj utrci za dobivanje kontrole nad zemljom, najvećom ekonomijom Afrike, favoriti su Buhari, koji želi osvojiti drugi mandat, i glavni oporbeni kandidat Atiku Abubakar, poslovni čovjek i bivši potpredsjednik. Analitičari predviđaju tijesnu utrku.

Buhari, koji je glasao u svom rodnom gradu Dauri u sjevernoj državi Katsini, rekao je da će "čestitati sebi" kada su ga novinari upitali hoće li čestitati svom protukandidatu ako pobijedi na izborima.

Reutersov izvor izjavio je kako se očekuje da će Atiku uskoro glasati u Yoli, prijestolnici države Adamawa.

Ljudi čekali u redovima

Nigerijci su u redovima čekali da se otvore birališta u subotu ujutro diljem zemlje, rekli su Reutersovi izvori. U Nigeriji je registrirano 72,8 milijuna birača.

Na sjeveroistoku zemlje, gdje pobunjeničke skupine poput Boko Harama deset godina vode rat, čule su se eksplozije u gradu Maiduguriju, prijestolnici države Borno. Stanovnici sela Geidam u državi Yobe, koja je u susjedstvu Bornoa, rekli su da su pobjegli pred napadom militanata.

Boko Haram i njegov ogranak izvršili su sporadične smrtonosne napade u državi Borno. Boko Haram je upozorio stanovnike da ne glasaju.

"Mi smo pobjegli zajedno s našim ženama i djecom i stotinama drugih. Sada trčimo i skrivamo se u grmlju", rekao je u telefonskoj izjavi Ibrahim Gobi, stanovnik Geidama.

Policija je priopćila da nije bilo napada ni u jednom dijelu Maidugurija. Snage sigurnosti rekle su za Reuters da su militanti napali u dijelovima grada, a Reutersov izvor je kazao da je čuo pucnjavu te da su nadlijetali zrakoplovi nigerijskih zračnih snaga.

Izbori se trebali održati prošle subote

Predsjednički izbori u Nigeriji trebali su se održati prošle subote, ali su odgođeni za tjedan dana samo par sati prije nego što su se trebala otvoriti glasačka mjesta.

Čelnik Nezavisnog nacionalnog izbornog povjerenstva (INEC) Mahmood Yakubu tada je rekao da je odgoda potrebna kako bi se održali "slobodni i pošteni izbori".

Nigerijski list Daily Post objavio je da je do odgode došlo nakon što je u uredima INEC-a više puta došlo do paleža.

Predsjednički izbori 2011. i 2015. također su bili odgođeni zbog logističkih i sigurnosnih problema.

Za mjesto predsjednika Nigerije, najvećeg proizvođača nafte i najmnogoljudnije zemlje na kontinentu, natječu se 72 kandidata, a favoriti su Buhari i Abubakar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.