Pobunjenici u Siriji napali vladine položaje nedaleko od Alepa

Ilustracija: EPA

SIRIJSKI pobunjenici, koje podržava Turska, napali su danas vladine položaje koji se nalaze sjeveroistočno od Alepa, javlja Reuters. Tako je otvorena nova fronta sa sirijskim vojnim snagama koje su prošlog tjedna pokraj Idliba značajno napredovale.

U napadu nisu sudjelovale turske snage

Napad se dogodio na teritoriju pokraj grada Al Baba, koji kontroliraju Turci i njihovi sirijski saveznici od 2017. godine. Sirijska državna televizija nije izvijestila o novom napadu, a Reutersov izvor sa strane pobunjenika rekao je kako u napadu nisu sudjelovale turske snage.

Prema tim informacijama, do sada su zauzeta tri sela. Sirijski opservatorij za ljudska prava o napadu je rekao kako su ga izvele frakcije lojalne Ankari.

Sirijske vladine snage ovog tjedna napredovale u Idlibu

Sirijske vladine snage, koje podupire Rusija, ovog su tjedna ubrzano napredovale u Idlibu zauzimajući grad Maarar-al-Numan, koji se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Al Baba.
Idlib te područje sjeverno od Alepa posljednji su dio teritorija Sirije koji zauzimaju pobunjenici.

Ponovno dolazi do preseljenja lokalnog stanovništva

S novim zauzimanjima i napadima koje provode vladine snage došlo je do novih preseljenja pa su tako stotine tisuća stanovnika izbjegli prema turskoj granici.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak kako bi njegova zemlja mogla ponovno napasti Idlib ako se borbe tamo ne zaustave. A posebni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey rekao je u četvrtak kako bi ratovanja u Idlibu mogla dovesti do međunarodne krize.

Inače, u Turskoj se sada nalazi oko 3,6 milijuna izbjeglica i Sirije, a postoji mogućnost dolaska novog vala zbog zbivanja u Idlibu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.