Pobuna Srba protiv Vučićevog megaprojekta. Za subotu najavljen masovan prosvjed

Foto: Antonio Ahel/ATA Images/PIXSELL

Nakon brojnih gradova i mjesta širom Srbije koji su ustali i prosvjedovali protiv iskopavanja litija, u subotu, 10. kolovoza, održat će se veliki prosvjed u Beogradu, na Terazijama. Organizatori još uvijek ne otkrivaju sve karte i poručuju da će sve biti poznato kada prosvjed počne, ali da je već sada izvjesno da će se građanima obratiti nekolicina govornika. Očekuju se tisuće građana iz drugih dijelova Srbije, piše Nova.rs.

Aktivisti iz grupe Eko straža poslali su poziv građanima da se okupe 10. kolovoza u 19 sati na Terazijama u Beogradu kako bi iz prijestolnice bila poslana poruka što se misli o litiju.

Datum je izabran simbolično jer, kako se navodi u objavi, tada istječe 40 dana koje je SEOS dao vladi Srbije da usvoji zakon o iskopavanju litija i spriječi gaženje vlastite odluke da obustavi Projekt Jadar. Organizatori su pozvali sve građane da dođu, kao i političare, ali bez stranačkih obilježja.

"Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obilježja. Mole se sudionici protesta da dođu s transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogeniziraju masu. Vrijeme je da naučimo poslati poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svatko nosi svoj dio odgovornosti", navedeno je u pozivu Eko straže.

Prosvjedi su 29. srpnja održani u Šapcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Ljigu te u beogradskoj općini Barajevo, a zajedničke poruke s transparenata koje su nosile tisuće ljudi bile su: "Događa vam se narod", "Hoću livade, šume i puteljke, potoke i rijeke!", "Nećete kopati", "Nećemo rudnike", "Rio Tinto marš iz Srbije!"

Multinacionalna kompanija Rio Tinto već godinama istražuje i ima spreman projekt rudarenja i prerade litija. Ustavni sud je nedavno oborio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole, a nekoliko dana kasnije vlada je ekspresno donijela novu uredbu i tako "vratila u život" projekt Rio Tinta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.