Plenković: Ne znam tko vam uopće vjeruje. Krišto: Karakterno ste nestabilni

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U TIJEKU je aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja premijeru Plenkoviću i ministrima.

Na početku je minutom šutnje odana počast svima koji su, kako je rekao Jandroković, svoj život dali za Hrvatsku, preminulima u ratu, ali stradalima u potresu, mladima preminulima u Posušju i svima umrlima od korone.

Redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja utvrđen je ždrijebom, a live streaming moći ćete pratiti na Indexu.

Zastupnici Grmoja i Glavašević upozorili su da nisu dobili odgovore na pitanja koja su postavili prije par mjeseci...

Ovo je raspored postavljanja pitanja

1. Vladimir Bilek (NZ) pita Darka Horvata

Čuju se razne informacije oko načina obnove, kako će se postupati i u kojem obimu će država pomoći, da li vlasnici objekata koji su dobili žutu naljepnicu mogu krenuti s obnovom i hoće li dobiti refundaciju?

Horvat: Najnovija informacija, šteta je prijavljena na 42.037 objekata. Statičari su pregledali 21 tisuću objekata do jučer. Markice su preliminarni identifikator. Znači, one sa zelenim markicama moguće je vrlo brzo osposobiti za stanovanje. Žuta markica je za one koji zahtijevaju detaljni pregled. Crvene markice, u kojima se sugerira da ti prostori nisu sigurni za stanovanje, a neki će se morati rušiti.

Nakon hitnih intervencija neke od crvenih zgrada moguće će biti pretvorene u žute. Npr. sanacija stubišta, dimnjaka ili nekih drugih stvari koje stvaraju prijetnju za život. Struka nam sugerira da će biti potrebno jedan veliki dio prijavljenih oštećenja rušiti. Država će za takve naći zamjensku kuću ili zamjenski stan ili će se graditi nova kuća u 100-postotnom iznosu od strane države.

2. Marin Mandarić (HDZ) pita ministricu turizma

Koje su aktivnosti u pripremama za turističku sezonu? Što je s kontinentalnim turizmom?

Brnjac: Za ovu godinu najvažnija je sigurnost, dodjeljuju se nacionalne oznake sigurnosnog protokola...  Što se tiče kontinentalnog turizma, naš cilj je razvoj kontinentalnog turizma.

3. Mladen Karlić (HDZ) pita Beroša

Prije mjesec dana smo bili, prema medijima ,najgori, a sad, zahvaljujući vladi i mjerama, imamo jedan veliki pad. Kad ćemo se vratiti normalnom životu? Što napraviti s ovim novim sojem virusa, kako ga zaustaviti da se ne dogodi treći val?

Beroš: 330. je dan od početka epidemije i naša situacija je zadovoljavajuća. Naša 14-dnevna incidencija 10. siječnja bila je 382, jučer je bila 288. Bilježimo pad hospitaliziranih, nije dobro jer je relativno visoka stopa kumulativnog mortaliteta, no stopa prati pad novozaraženih nakon tri do četiri tjedna. Neke zemlje bilježe nikad gore rezultate. Kad je riječ o relaksaciji mjera, moramo i neke druge elemente uzeti u obzir - to je novi soj, situacija u drugim zemljama, početak mobilnosti, škole. Naglo popuštanje mjera ne bi bilo opcija. Treba promatrati iz dana u dan i balansirati.

Kad je riječ o novom soju, mi smo već poduzeli mjere koje se odnose na prelazak granica.

4. Miro Totgergeli (HDZ) pitao je Darka Horvata

5. Karolina Vidović Krišto (NZ) pita Plenkovića

4. rujna sam Vam postavila pitanje o mogućoj poreznoj utaji vašeg Emila Tedeschija. Niste mi odgovorili. Izabrali ste Ivana Turudića za predsjednika suda. Kako će izgledati suđenje Dragana Kovačeviću kad se zna da je Turudićeva sestra radila za Janaf? Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprječavanje rada pravosuđa kaznena djela?

Plenković: Pogledajte malo bolje odgovore koji su Vam upućeni s vlade. Politika ne odlučuje tko bira suce.  Ako Vam je to promaklo, a vjerojatno Vam je promaklo, dobro je da se informirate o tome. Što se tiče reforme pravosuđa, to je temeljni cilj naše vlade i ministara. Na tome ćemo raditi kao i na borbi protiv korupcije. Vaša pitanja djeluju na retoričke eskapade, slušajući Vaše nastupe, vidim da ste brzi na difamacijama, etiketiranju, prozivanju ljudi, nazivanju naše vlade četničkom koalicijom. Vaše pozivanje na narod i na elite je toliko pase i neinventivno, pa se čudim tko bi mogao povjerovati u Vaše teze, nisu dojmljive ni korisne.

Krišto: Arogancija je nepristojna i odraz karakterne nestabilnosti. Niste mi odgovorili, ali neću Vas vrijeđati. Osiromašujete hrvatsku naciju,

6. Marija Jelkovac (HDZ)

7. Marija Selak Raspudić (NZ) pita Plenkovića

Po kojem kriteriju se provodi masovno cijepljenje političara preko reda. Prvo zastupnici, sad županijski vijećnici? Hoće li se ta akcija nastaviti na članovima mjesnih odbora? Na temelju čijih procjena se nabavilo cjepivo? Tko je ugovarao ovakve ugovore, da ih kompanije mogu mijenjati?

Plenković: Ovo je dan čitanja pitanja u saboru. Što se tiče javne nabave, sjetit ćete se da zaštitne opreme nije bilo nigdje. Hrvatska nije imala dovoljno zaštitne opreme, maski, zaštitnih odijela. Kako smo je mi nabavili? Tako da sam osobno razgovarao s kineskim premijerom i dogovorio opremu koja nikoga nije ostavila bez opreme, oprema dolazi sustavno. Zamolit ću Ćorića da dođete kod njega u ured i razgovarate s ljudima koji se bave robnim rezervama da vidite sve što je došlo i po kojoj cijeni.

Što se tiče cjepiva, mi smo u planu naveli vrlo jasno tko su prioriteti.. Stariji sugrađani, ljudi u domovima i najizloženiji. Njima je prioritetno osigurano da se cijepe u ovom prvom valu. Predsjednik Republike je poslao poruku da se želi cijepiti ne bi li pokazao povjerenje u cjepivo. Činjenica je da postoji Hrvatski sabor i ja smatram da je sabor vrijedan, ako ne i vrjedniji od vlade ili predsjednika, i da zastupnici trebaju dobiti priliku da se cijepe. Što se tiče ostalih, to nema veze s nama, Lokalni političari nemaju veze s nama. Ako cjepiva bude previše, donirat ćemo ga zemljama kojima će faliti.

Selak Raspudić: Donirati možete nešto što je Vaše, a ne nešto što je od hrvatskih građana. Bilo bi korisnije da imate dobar plan, a ne da već razmišljate o doniranju.

8. Davor Ivo Stier (HDZ)
9. Sanja Radolović (SDP)

10. Dragana Jeckov (SDSS)
11. Ivana Posavec Krivec (SDP)
12. Rada Borić (NL)
13. Krešo Beljak (HSS)
14. Nikola Grmoja (Most)
15. Marijan Pavliček (HKS)
16. Mirela Ahmetović (SDP)
17. Sabina Glasovac (SDP)
18. Zlatko Hasanbegović (Blok)
19. Dario Hrebak (HSLS)
20. Andreja Marić (SDP)
21. Jure Brkan (HDZ)
22. Krešimir Ačkar (HDZ)
23. Romana Nikolić (SDP)
24. Marin Lerotić (IDS)
25. Peđa Grbin (SDP)
26. Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ)
27. Davor Dretar (DP)
28. Siniša Jenkač (HDZ)
29. Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
30. Anton Kliman (HDZ)
31. Žarko Tušek (HDZ)
32. Josip Begonja (HDZ)
33. Gari Cappelli (HDZ)
34. Marijana Petir (NZ)
35. Tomislav Tomašević (Možemo!)
36. Grozdana Perić (HDZ)
37. Stipan Šašlin (HDZ)
38. Dalija Orešković (SsIP)
39. Arsen Bauk (SDP)
40. Stipo Mlinarić (DP)
41. Ivan Celjak (HDZ).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.