Zagrebački HDZ po nalogu Plenkovića ruši Bandića?

Foto: Wikipedia

GRADSKA skupština Zagreba danas raspravlja o proračunu Zagreba za 2017. godinu teškom čak 7,3 milijarde kuna.

Međutim, kako saznajemo iz više izvora, još uvijek nije jasno hoće li gradski zastupnici HDZ-a podržati Bandićev proračun. Ni sami zastupnici HDZ-a u skupštini ne znaju kako trebaju glasovati. Rečeno im je samo da postoji ta mogućnost i da je njihov današnji zadatak usprotiviti se ovom proračun, a o ovoj mogućnosti Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a koji podržava Bandićeve odluke u skupštini posljednjih godina, javno još uvijek nije ništa rekao.

"Mislim da se Mikulić želi dodvoriti Plenkoviću. Spreman je ići protiv Bandića, samo da bi dobio povjerenje stranačkog vodstva i bio kandidat na sljedećim lokalnim izborima", saznajemo od izvora u vodstvu zagrebačkog HDZ-a.

Doznajemo i da je Andrija Mikulić prošlog tjedna bio na sastanku s predsjednikom HDZ-a Plenkovićem, a zagrebački HDZ i lokalni izbori su bili jedna od tema na dnevnom redu. Premijer se usprotivio slijepom pokorovanju HDZ-a Bandiću te je vrlo moguće da je i on sam zatražio od Mikulića da okrene leđa Bandiću. "Dosadašnjem ponašanju članova HDZ-a u zagrebačkoj skupštini mora doći kraj. Takav HDZ ne želimo graditi", navodno je poručeno Mikuliću na tom sastanku.
 
Ni Vaso više ne podržava Mikulića

Ako bi HDZ glasovao protiv zagrebačkog proračuna, Bandić bi trebao ruke SDP-ovaca koje vodi novi stranački predsjednik i donedavni Bandićev pobočnik Davor Bernardić. U slučaju da ga Bernardić odbije, a na ponovljenom glasovanju proračun opet ne prođe, Bandiću mandat prestaje po sili zakona. Vlada potom donosi odluku o privremenom financiranju prema kojem bi sve investicije bile zaustavljene te imenuje povjerenika koji će grad voditi do sljedećih izbora.

S obzirom da Mikulić više nema potporu ni Milijana Brkića, koji je i sam u potpunosti oslabljen u stranci, vrlo je vjerojatno da se želi približiti Plenkoviću i da će ispuniti svaki njegov zahtjev. Ipak, od kandidature za zagrebačkog gradonačelnika još uvijek ne odustaje. Mnogi HDZ-ovci na tom bi mjestu radije vidjeli Dragu Prgometa, a iako se u medijima šuškalo i o Zlatku Hasanbegoviću, šansa da će ga kandidirati je minimalna.

Andrej Plenković izabrat će i listu HDZ-ovih kandidata za skupštinu. Dosta mu je, doznajemo, starih kadrova s aferama, vrijeme je za pomlađivanje.

Danas je tek prvo čitanje proračuna, potom slijede korekcije, a 20. prosinca bi se trebao naći i konačan prijedlog koji bi se izglasovao ili odbio. Do tada, upozoravaju nas sugovornici, ostalo je sasvim dovoljno vremena da se situacija promijeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.